БСП продължава да подкрепя идеята главният прокурор да може да се намесва в сделки, когато е застрашен държавния интерес. Това стана ясно от думите на зам.шефа на парламента Янаки Стоилов.

Попитан как ще коментира факта, че самият главен прокурор Сотир Цацаров предупреди, че подобно правомощие на прокуратурата крие опасности Стоилов отговори: 

"Аз предупреждавам за обратното. Изразявам препоръка самата прокуратура да обсъди къде са тези граници, в които е реалистично и в които няма да се прекрачат балансите. Но е необходимо понякога трета страна да зашити държавняия интерес, когато самата изпълнителна власт не защитава този интерес."

Стоилов заяви, че не е против финансовият министър също да има определени правомощия. Според него обаче трябва да се мисли за съчетаване на тези правомощия с отделни права на прокуратурата "за да може да бъде защитен по-добре държавния интерес".

Запитан дали това означава, че между първо и второ четене на промените в ГПК БСП ще подкрепи предложенията на ГЕРБ за запазване на правомощията на прокуратурата в гражданския процес, макар и в минимизиран вариант, или текстовете на реформаторите, които заменят главния прокурор с финансовия министър, Стоилов отговори:

"Ние сме подкрепили по принцип промените в ГПК. Първият законопроект трябва да бъде прецизиран, а не да бъде оттеглен и заместен с някакъв друг, който напълно изолира прокуратурата в този процес".

Промените в ГПК бяха гласувани на първо четене в края на миналата седмица. Те дават право на прокуроратурата да бъде страна в гражданския процес и бяха подкрепени от всички парламентарни групи, освен от Реформаторския блок. Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че фигурата на прокурора трябва да се замести с тази на финансовия министър.

Въпреки това обаче днес стана ясно, че за второ четене депутати от ГЕРБ са внесли промени, които запазват ролята на прокурора, макар и минимизирана.

"Едва ли коренно различна, но вероятно по някои въпроси можеше да се реагира и да не бъдат в такива мащаби пораженията".

Така Стоилов отговори на въпрос дали приватизацията по времето на Иван Костов щеше да е по-различна, ако главният прокурор в този период Никола Филчев имаше подобни правомощия. Един от основните аргументи на социалистите за подкрепа на промените в ГПК е фактът, че тези правомощия на прокуратурата са били отменени именно по времето на Костов и затова приватизацията е довела до големи загуби за държавата.

Промените в ГПК бяха инициирани заради продажбата на предприятия, свързани с КТБ, сред които и БТК, за 1 евро на регистрираната в Люксембург компания LIC 33.