Три законопроекта за подобряване на изборните практики у нас представиха днес Патриотичният фронт. Основните промени са в Избирателният кодекс, но патриотите предлагат и промени в Наказателния кодекс и Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Ключово предложение е заявяваното и преди намерение на Фронта да въведе задължително гласуване в нов чл. 3, ал. 1. Санкцията, която няма да важи за хората с трайни увреждания и тези над 80 години, е 50 лева за обикновените граждани, и 3 месеца лишаване от социални помощи за социално слабите. Тази мярка ще бъде допълнена от регистрация 35 дни преди вота, която има две основни предимства според лидерът Валери Симеонов: 

"По този начин ние ще дадем въможност да бъдат изчистени мъртвите души по списъците, които по различни сведения вървят между 300 000 и 800 000, и по този начин създаваме едно допълнително затруднение при евентуалната покупко-продажба на гласове сред нискограмотните наши сънародници."

Следващатаголяма промяна е промени по правилата за създаване на секции - в държавите-членки на ЕС важи старият закон, но в другите държави с българска диаспора, секции ще могат да се създават само в дипломатически представителства. Тази мярка е насочена срещу ДПС и гласуването на българските граждани в Турция - както сам обясни Симеонов.

"Това ще ограничи рязко броят на секциите, които за последните избори бяха създадени в нарушение на два закона - това създаване на 148, или колко бяха секции, даде възможност за това масово стадно гласуване - защото хората даже не знаеха за кого гласуват."

Макар да бяха слабо засегнати от феномена 15/15, Патриотичния фронт предлагат промяна на системата за преференции, която практически ще елиминира елемента на мажоритарен вот, въведен в последната редакция на изборния закон. Преференциите ще са валидни, само ако броя на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 1/2 от общинската избирателна квота.

"Няма защо да обяснявам мотивите. Те са предизвикани, естествено, от бъркотиите, които се предизвикаха от опита на симулация на демокрация с така наречената ввъзможност за преференциален избор, от закона, предложен от Мая Манолова".

Още една промяна на Кодекса е насочена към ДПС - Патриотите искат да се забрани по време на кампанията раздаването на подаръци, с изключение на знаменца, печатни и агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева.

"Отвратителната практика от последните години показва, че на предизборните митинги - на много партии, не само на ДПС, които са така да се каже майстори в купуването и подкупването на гласоподавателя, се раздава подаръци, които са на обща стойност някъде от порядъка на 15-20 лева, които включваха шапки, дрехи, и всякакви други предмети, които са за многократна употреба."

Последната промяна в ИК ще е с цел да има информационно табло пред всяка секция с телефони на районното управление на МВР и дежурният районен прокуро, за да може човек да подаде веднага сигнал за нередност.

А писменото подаване обикновено води до реакция след 10-тина дена", обясни Валери Симеонов.

Промените в НК са изцяло с цел увеличаване на наказанията за изборни престъпления - даването на имотна облага ще се санкционира с 1 до 6 години, отпечатването и държането на бюлетини се наказва вече с 1 до 5 години. И най-същественото - лишаванета на свобода до 3 години и глоба между 10 000 и 20 000 лева ще има за агитиране на чужд език, отново мярка, с която ДПС няма да са доволни. 

В този дух е и промяната в Закона за събранията, митингите и манифестациите - ПФ искат всички подобни мероприятия също да се провеждат изцяло на български език.