Само три дни след историческата си среща с Раул Кастро в Панама, Барак Обама обяви, че е готов да извади Куба от черния списък на САЩ, в който са включени държавите, подкрепящи тероризма. Крачката се смята за важна преди отварянето на посолства на двете държави след над 50 години пълна липса на двустранни отношения. Островът на свободата е в това "тефтерче" от 1982 г., заради подкрепата си за револючионните движения в Латинска Америка.

Сега Конгресът на Щатите има 45 дни, за да одобри или отхвърли решението на Обама за Хавана.

Следващата важна промяна ще бъде вдигането на икономическите санкции, които задушаваха икономиката на страната. 

Кубинското правителство веднага реагира и определи като "правилно" желанието на президента Барак Обама да извади Куба от черния списъка.

"Правителството на Куба признава за правилно решението, взето от президента на САЩ, да премахне Куба от списък, в който тя никога не би трябвало бъде включвана", се казва в декларация на външно министерство.

Много US републиканци обаче са против изключването на Куба от черния списък.

"Да имаме противоречия и разногласия с кубинското правителство, но опасенията ни относно политиката на Куба са извън критериите, които биха възпрепятствали изключването на републиката от списъка със страните, спонсориращи тероризма", успокои говорител на държавния глава.