Партия "България без цензура" с лидер Николай Бареков не е обявила коректно своите дарители. Това съобщи Сметната палата, която публикува годишните финансови отчети на партите за 2014 г. 

"Една партия – „България без цензура“, представи в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите съгласно изискванията на закона. Чл. 34 ал.5 посочва, че годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден. При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители".

Това се казва в съобщението на палатата.

От пресцентъра на ББЦ коментираха пред Клуб Z, че става въпрос за техническа грешка. Дарителите били обявени, но не бил използван правилният формуляр, изискван от Сметната палата. Според ББЦ твърденията, че партията ще изгуби субсидията си, които се появиха, са политически мотивирани и издават страх. Грешката щяла да бъде поправена до утре.

Бареков участва на парламентарните избори в коалиция "България без цензура", която впоследствие се разпадна. В момента от нейно име съществува парламентарната група "Български демократичен център". За спечелените 186 938 гласа на изборите на 5 октомври 2014 г. коалицията получава 2 056 318 лв. държавна субсидия на година. 50% от тях, съгласно споразумение между партиите в коалицията, се полагат на ББЦ.

Даренията за Бареков бяха един от големите скандали, които съпътствайа появата на партията му и явяването й на избори. Бареков отчете над 1,2 млн лв. от 500 дарители, някои от които надхвърлиха законовия лимит от 10 000 лв. Телевизионни разследвания показаха, че някои от хората, чиито имена са посочени в дарителския регистър на Сметната палата, не знаят, че са давали пари за ББЦ.

Общо 159 политически партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2014 г., като спазиха изискванията за представянето им и срока по Закона за политическите партии, който изтече на 31 март. Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като съществуването на 9 от тях към днешна дата вече е прекратено с решение на Софийски градски съд.