Защитниците на бившия МВР шеф Цветан Цветнов изразиха днес пред Върховния касационен съд недоумение защо само той от бившите вътрешни министри е осъден за непозволяване на СРС и защо това е станало, когато е в опозиция.

ВКС гледа днес в едно заседание делото за т. нар. 6 "не", по което Цветанов бе осъден на първите две инстанции на 4 г. затвор и забрана да заема обществени постове. Той е написал шест пъти „не" върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и двама криминално проявени и по този начин е осуетил разследване срещу тях. Това бил единственият възможен способ те да станат обект на наказание, напомни прокуратурата.

Според обвинението Цветанов отлично е съзнавал, че ще създаде непреодолими пречки за наказателно преследване на групата, която извършила престъпление по служба, вещно укривателство, кражба и др. Отказа на Цветанов да се подслушват (няколко пъти подчертан и с по 3 удивителни) обвинителите определиха като "недопустима намеса на орган на изпълнителната власт в правомощията на съдебната".  

Германският адвокат на бившия вицепремиер Ханс-Петер Ул напомни пред съдиите, че действията на Цветанов - че 6 пъти е отказал СРС, са от 2009 г., прокуратурата ги е знаела оттогава, но е започнала наказателно преследване чак през 2014 г., когато той е бил в опозиция. Според юриста това говори за политически действия на държавното обвинение.

"В Европа подслушването на телекомуникацията на гражданите е сериозно посегателство срещу основните права", каза Ул в защита на Цветанов.

Според него, отказвайки СРС, бившият министър е гарантирарл, че действията на държавната власт ще бъдат законосъобразни спрямо тях. (Срещу Цветанов имаше друго дело за безконтролно подслушване по негово време, но то завърши с оправдание, защото междувременно НПК беше променен, б.р.)

Адвокат Менко Менков го допълни, че предишни министри "сред които и професори, и настоящият лидер на опозиционна партия" стотици пъти повече от клиента му са отказвали СРС, разрешени от съда.

Менков недвусмислено заяви, че при евентуално неудовлетворително решение на ВКС, ще стигнат до Страсбург. Той обаче направи забележка, че въобще не вярва това да се наложи и вярва, че Цветанов ще бъде оправдан.

Менков пледира, както и на по-долните инстанции, че на клиента му не е осигурен справедлив процес. Като аргументи той изтъква, че на първа инстанция съдия Тони Гетов не си е направил отвод, а пък апелативният съд не е позволил втори разпит на Калин Георгиев (бившият главсек на МВР, който защити шефа си в процеса, б.р.).

Защитата поиска пълно оправдаване на клиента си или като алтернатива - връщане на делото на първа инстанция, но не на състава, който го гледаше през миналата година.

Прокуратурата пледира да остане в сила присъдата от 4 г. затвор.

Върховните съдии ще се произнесат до месец.