Александър Симов е бил наблюдател на референдума в Крим в малкия град Красноперекопск, в който живят около 30 хил. души.

Още от 7.30 сутринта пред избирателните секции имаше опашки от хора, които искаха да гласуват. Според мен у хората в Крим съществуваше едно усещане за съдбовност, просто защото повечето от тях вече не вярват, че новата власт в Киев реално ще помисли и за района, а и за правата на другите етноси, освен украинския", споделя Симов.

Преди да замине за Украйна той гледал по телевизиите кадри с въоръжени мъже по улиците на кримските градове. Симов твърди обаче, че не видял такива неща на място, но потвърди данните за нарушения, свързани с нарушаване на тайната на вота.

"Първото нещо, което ми направи впечатление и на мен, бяха прозрачните урни и това, че бюлетините не се слагат в плик. Специално разпитвах за това. Прозрачните урни и подобен начин на гласуване не са някакво нововъведение в Украйна. Оказа се, че в тази страна винаги са гласували така - на всички президентски избори дотук", обяснява журналистът от в.“Дума“.

"Имаше хора, които изобщо не криеха вота си. Според мен това е нарушение, но те не го правиха насила".

Затова Александър Симов не приема думите за фалшификации на референдума. Според него хората искат стабилност и предсказуемост и повечето не разсъждавали с понятия от типа "Европа", "Русия", "Путин", а с понятия като нормален живот" и "сигурно бъдеще".

Не отрича, че присъствието на войски е проблематичен въпрос.

"В Красноперекопск имаше точно 4 представители на органите на реда и около десетина души от отрядите за самоотбрана. С други думи - наличие на войска, която да влияе на изборния процес, аз така и не забелязах. Предният ден бях в Ялта - там също не видях въоръжени части. Не се опитвам да твърдя, че такива е нямало, а че не точно войската подсигури резултата", убеден е Симов.

Заемащият осмо място в листата на БСП за евроизборите обаче е предпазлив с политическите оценки на референдума и последвалата процедура по присъединяване на Крим към Русия.

Александър Симов бе от най-ярките критици на министъра на външните работи Кристан Вигенин, който бе на посещение в Киев и заяви, че признава новото правителство на Украйна и няма да признае референдума в Крим.

Не мога да разбера това - да водиш политика, която е в противоречие с хората, които гласуват за теб е не само самоубийствено, това е тъпооооо, толкова тъпо, че дори плеймейтка би се ориентирала по-успешно. Изобщо да дадеш изявления с които да се харесаш на 150 кресливи трола, които са окупирали нета, докато всички останали мислят различно - ето това го наричам пример за лоша дипломация, направо дипломация на камикадзето...“, написа Симов във фейсбук.

Пред Клуб Z той не се нае с политическа оценка на референдума:

В книгата на Джеръми Паксман "Политическото животно" той цитира думите на един стар консерватор, който твърди, че в основата на английския консерватизъм бил мотото "Няма проблем, който да не може да се реши чрез активно бездействие". Ясно ми е, че тук няма как да се бездейства, но пък всички крайни оценки не само не помагат, а опасявам се, приближават света към някакъв студен вятър, от който никой няма да има полза“, отговори Симов.

Неспоменаването на въпроса за признаването на референдум е официална позиция на БСП, приета на семинара в Боровец. Там левицата прие декларация, в която не спомена дали приема за законен или незаконен референдума. В документа не бяха споменати и енергичните действия на Русия по присъединяване на Крим.

Александър Симов оценява като непредсказуем ефекта от прекрояване на границите. Кандидатът за евродепутат обаче е убеден, че със или без референдума, "Крим беше загубен за Украйна".

"С други думи - отделянето на Крим е май само начало на украинската драма", прогнозира журналистът-политик.  

Референдумът се състоя в неделя и 97% от гласувалите поискаха Крим да стане част от Украйна. Европейският съюз и САЩ не признават резултата му.