Битката за цесиите в Корпоративна търговска банка навлиза в решителна фаза, след като днес и Софийската градска прокуратура внесе протест срещу решението на Софийски градски съд (СГС), с което беше даден старт на фалита на КТБ. Миналата седмица СГС откри производство по несъстоятелност на КТБ, като определи за началната му дата 6 ноември 2014 г. - датата, когато БНБ отне лиценза. Искането на прокуратурата е за дата на несъстоятелност да бъде приета 30 септември 2014 г. Миналия петък иск за оспорване със същите параметри беше внесен и от БНБ.

Разликата между двете дати

Според БНБ и прокуратурата основателно е за дата на неплатежоспособността на банката на Цветан Василев да се приеме 30 септември, защото с тази дата е и първият отчет на КТБ, според който капиталът ѝ е с отрицателна стойност - условие, което води до отнемане на лиценза. Апропо, това искане на БНБ беше още от самото начало на производството по несъстоятелност и то беше споделено и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който в момента се оказва основният кредитор на КТБ.

Но тълкуването на СГС беше, че до фактическото отнемане на лиценза на КТБ, е съществувала само "опасност от неплатежоспособност".

За колко пари става въпрос?

След обявяване на датата 6 ноември всички хора и фирми, които извършиха т.нар. цесии - продажба на депозити над гарантирания размер (196 000 лв.) на кредитополучатели в банката, въздъхнаха с облекчение. Защото това решение на пректика прави валидни всички прихващания. Сред които и това на министъра на културата Вежди Рашидов. Но в същото време намалява масата на несъстоятелността, от която ще се възстановяват похарчените 3,6 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити.

Общата стойност на цесиите, извършени до 6 ноември м.г., е 852 млн. лева. А тези, които са осчетоводени до 30 септември м.г. са за не повече от 300 млн. лева.

Така че от окончателното решение на съда зависи дали около 550 млн. лв. ще останат в банката или ще излязат от нейните активи.