Всичко може да се случи след изборите в Англия.

Това показват прогнозите една седмица преди парламентарния вот на 7 мей. Тогава жителите на страната ще гласуват за 650-членната Камара на общините. Вариантите за резултатите са най-различни и най-невероятни.

Сигурни са две неща. Първо, че никоя партия няма да вземе абсолютно мнозинство и ще трябва да прави или коалиция, или правителство на малцинството. Второ, убедителна победа в Шотландия ще спечели Шотландската национална партия (ШНП) на изключително популярната в родния си край местна премиерка Никола Стърджън. Партията продължава да се бори за отцепване на тази част от Обединеното кралство, въпреки че веднъж вече се провали на референдума през 2014 г.

Управляващите консерватори на премиера Дейвид Камерън почти със сигурност ще останат най-голямата партия в парламента в Лондон. Разликата между тях и лейбъристите най Ед Милибанд варира между половин и 3 пункта. Това сочи средното аритметично между предвижданията на различни агенции, пише близкият до левицата в. "Гардиън". Прогнозите за торите са 32,5–35,5 на сто (между 273 и 291 места), а за лейбъристите - от 32 до 34,5 процента (между 271 и 280 места).

Същевременвно обаче най-голяма е вероятността лейбъристите да бъдат тези, които ще съставят правителство, отбелязва консервативният в. "Дейли телеграф".

Ед Милибанд произнася реч в Кралския институт на британските архитекти.

Трета сила е ШНП. Шотландските националисти социалдемократи са на път да спечелят рекордните в историята са 49 от общо 59 предназначени за Шотландия места в парламента.

Следват либералдемократите на вицепремиера Ник Клег, които в момента са в управляващата коалиция с торите.

Пета в допитванията е Демократичната юнионистка партия (ДЮП).

Най-неясно е колко хора ще гласуват да евроскептичната Партия на независимостта на Обединеното кралство, оглавявана от прочулия се като душманин на българите Найзжъл Фараж. Прогнозите й отреждат поражение само само година, след като тя постигна най-големите успехи в историята си на местните избори. Сега обаче предвижданията на агенциите са тя да вземе едно или най-много две места.

Партията на Фараж дори може да бъде по-зле представена от северноирландската Социалдемократическа и лейбъристка партия, (СДЛП) която може да спечели три места. Тя обаче влиза в парламента само според една от няколко агенции.

Наблюдатели обаче предупреждават хората да бъдат нащрек специално в случая с Партията на независимостта. Нещата там винаги могат да се променят в последния момент, особено като се имат предвид силните настроения срещу ЕС на Острова.

В Камарата на общините ще влезе също уелската партия "Плейд Симру" и Зелените.

Коалиционната аритметика обаче дава повече предимство за бъдещ премиер на Ед Милибанд, отбелязва в. "Гардиън".

Твърдо против торите са Зелените, както и трите националистически формации - шотландците от ШНП, северноирландците от СДЛП и уелсците от "Плейд Симру". Те отдавна са се зарекли, че няма да подкрепя консервативен кабинет. Заедно с лейбъристите тези три партии може да имат общо 331 повече места в парламента, т.е. над половината от 650-те места.

Торите на Камерън биха събрали най-много 313 места, и то при положение, че успеят да се договорят с либералдемократите, ДЮП и Партията на независимостта.

Така радостта на торите, че шотландските националисти отнеха места на лейб ъристите, се оказа привързана. Защото ШНП е твърдо против управляващите.

Лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън
е заклета противничка на торите и Камерън.

Главният въпрос обаче е как изборите във Великобритания ще се отразят на бъдещето на Европа. Премиерът Дейвид Камерън обеща още преди година, че до 2017 г. ще проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Ходът е опит за предотвратяване на усилването на евроскептичните течения в страната. Сяамо че Камерън тогава може и да не е премиер. Ако иска да запази поста си след 7 май, той ще трябва да прави коалиция, включително с Партията на независимостта. А Найджъл Фараж обеща да влезе в нея само при условие, че референдумът бъде изтеглен за тази година. Поне засега Камерън смята, че това не може да стане. Възможно е обаче след седмица премиерът да запее друга песен.

Иначе Камерън иска да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС по различни въпроси, най-чувствителният от които е имиграцията. Обединеното кралство е сред главните притегателни центрове за имигрантите в Европа.

В момента в кралството валят последните предизборни обещания на партиите преди 7 май.

Камерън обеща вчера при победа да въведе до една година след това отделен данък върху доходите за Англия и да предостави на английските депутати повече правомощия спрямо колегите им от останалите съставни части на Великобритания. Така той се опитва и да балансира щедрите обещания за повече самостоятелност, дадени на шотландците през септември 2014 г. при агитирането да не гласуват за отделяне. Шотландските депутати вече могат да гласуват по въпроси, които не засягат тяхната територия.

Торите предлагат за първи път специална предизборна програма за Англия. Според Камерън това прави страната по-силна, а не по-слаба.

"Ако в една част от Великобритания хората смятат, че не получават справедлива сделка, то започва да се трупа недоволство", изтъкна премиерът. И даде за пример за нечестно положението, в което шотландците гласуват какви да са бъдещите данъци за англичаните, без обаче да има възможност и за обратната процедура.

Ед Милибанд от своя страна обеща да принуди живеещите извън Великобритания граждани на страната да плащат в родината си данъци за доходи извън нея. Лидерът на лейбъристите твърди, че тези хора се възползват от един архаичен 200-годишен пропуск в данъчното законодателство.

"Вярвате или не, това правило има своите корени сред колониалните заселници, които са спечелили богатството си отвъд океана и са искали да се защитят от данъците върху доходите, на които са се радвали в колониите. Мисля, че е време да сложим край на тази история", каза Милибанд.

Това обещание със сигурност ще бъде посрещнато с възторг от левичарите, които винаги са настоявали на богатите да бъдат "съдирани кожите".

Друго обещание на лейбъристите е да намалят таксите за висше образование, което при торите достигна до 9000 лири (12 400 евро). Ръководителите на британски университети обаче предупредиха левите да не прибягват до тези стъпки, тъй като намаляването на таксите ще доведе до липса на финансиране от около 10 милиарда лири (13,8 милиарда евро).

Обещанията на по-малките партии не се различават много то тези на двата "мастодонта", в зависимост от това накъде клонят те.

Найджъл Фараж е душманин не само на българите, но и на имиграцията изобщо.

Само Партията на независимостта иска твърдо и непоколебимо излизане от ЕС. Лидерът й Найджъл Фалаж не пропусна да се възползва от кризата с имиграцията. Той остро се изказа вчера пред Европарламента срещу подкрепата за общата политика на ЕС за даване на убежище.

"Когато от "Ислямска държава" казват, че искат да залеят Европа с половин милион екстремисти, те имат предвид точно това", каза Фараж.

Надеждите са Камерън да не се съобразява с лидера на евроскептиците само в името на оставането си на власт. 

Така или иначе, всички със затаен дъх очакват изборите във Великобритания на 7 май. Защото те са решителни не толкова за Обединеното кралство, колкото за цяла Европа.