И анонимните сигнали вече ще се приемат за източник на проверка на политици, кметове, магистрати и други странно забогатели служители. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Меглена Кунева в Нова тв тази сутрин.

"Имаме тежък проблем и трябва да отидем наистина към целия арсенал от мерки, за да можем да го преодолеем", аргументира Кунева предстоящите екстремни законодателни промени.

Според нея новото звено, което предстои да бъде създадено към изпълнителната власт, ще се нарича Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. Предложението е то да не е колективен, а едноличен орган. Тя нарече избирането на шеф на бюрото, което ще събере свръхправомощия, голямо изпитание. Кунева искала да води процеса, но да не участва в подбора.

Засега работната идея е шефът да се предлага от Министерския съвет, но да бъде потвърждаван от президента, за да могат двете институции да се контролират взаимно.

Бюрото, което ще обедини Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, части от Сметната палата и др., ще бъде снабдено със софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите. В измененото законодателство за конфликт на интереси вече ще влизат дори наемите и екскурзиите...

"... Защото някой може да каже, че за 50 лв. е взел 8-стаен апартамент", аргументира се вицепремиерката.

Една обща декларация за имущество и конфликт на интереси ще се събира в бюрото. Звеното на Сметната палата дори вече работи към новото антикорупционно формирование, стана ясно още. "Може да се стигне и до разкриване на банковата тайна", поясни Кунева.

Според нея при това обобщаване на данните, ако се види разлика повече от 10 000 лв. между това, което си декларирал и начина на живот, ще се започва дълбочинна проверка.

Всеки месец бюрото ще дава информация с какво се занимава, а редовно - веднъж в годината или дори по-често, ще има официален отчет и пред Народното събрание.

Всеки служител ще минава тест по интегритет при постъпването си и след това регулярно. Също ежегодно ще идва компания за външен одит – тя ще се избира през обществена поръчка и ще прави проверка как работи звеното.

На въпрос как ще се гарантнира, че това звено няма да е бухалка за едни или напротив - да си затваря очите за други, Кунева отговори:

"Това беше обвинение и в антикорупционното звено в Румъния. Трудно е, но ние сме опрени о стената."

Според вицепремиерката трябва да се справим с проблема с корупцията, който все повече се задълбочава.

Новото законодателство ще е готово в края на април, но в момента се прави финансова обосновка. След това промените трябва да се обнародват, да минат през правителството и преди лятната ваканция да станат факт. Чак тогава ще започне "изключително тежкият въпрос по подбор на служители на това бюро", каза още Кунева.

Председател на другия нов орган - Националния съвет по антикорупция, пък ще е един от вицепремиерите, който ще бъде излъчен от правителството. По всяка вероятност това ще е именно Меглена Кунева. Зам.-председател на съвета ще е министърът на правосъдието, а секретар - член на неговия политически кабинет.

Членове на съвета ще са представител на кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, както и зам.-министри на правосъдието, вътрешните работи, финансите, представител на Висшия съдебен съвет, заместник главен прокурор, зам.-председател на ДАНС, ръководителят на Главния инспекторат на Министерския съвет.