ДАНИЕЛ ДОМБИ*

 

 

 

Анкара откри, че е трудно да заглуши интернет, заради обвиненията в корупция към премиера Реджеп Ердоган. Часове след като правителството блокира достъпа до Twitter, турски граждани отвърнаха на удара, като намериха начин да изпращат съобщения през забранената социална мрежа.

 

Някои разпространиха колаж на Ердоган, впил зъби в синята птица, която е известна като талисман на сайта. Но те не бяха сами, броят на туитовете пратени след забраната в полунощ е скочил със 140 процента над обичайното, според данни представени от анализатора „Брандоуч“.

 

Прескачане на забраната

 

Twitter изпрати мобилни номера, които позволиха на турските потребители да продължат да използват услугата. Като друго техническо решение срещу забраната, изтеглянията на файлове в Турция от Hotspot Shield , най-популярната виртуална частна мрежова услуга в света, в петък са се качили от средно 7000 на ден до 270 000.

 

В опитите си да спре обвниенията в корупция срещу него и правителството му преди предстоящите местни избори на 30 март, Ердоган уволни 7000 полицаи и увеличи правомощията на съдиите и прокурорите в Анкара. В интернет пространството заглушаването се оказа далеч по-трудно. Докато официалното разследване по корупционния скандал е в застой, Twitter и YouTube бяха използвани за разпространение на уличаващи гласови и видео записи. Някои от разпространените материали бяха признати за автентични.

 

Ердоган се прицели в Twitter, като каза, че ще „изкорени“ микроблогинг платформата, заради причини, касаещи националната сигурност. Премиерът обаче подцени склонноста на турските граждани да използват социалната мрежа като трибуна. Туитовете от Турция моментално се разпространиха по целия свят, а самата мрежа е по-популярна отколкото вкоято и да е друга страна.

 

Дори и президентът Абдула Гюл , който е подписал законопроекта увеличаване на държавния контрол над интернет, туитна несъгласието си с мярката.

 

Свобода на словото

 

Малко след забраната, Европейската комисия, Съветът на Европа, правителството на Обединеното кралство, Human Rights Watch , Amnesty International и много други неправителствени и международни организации са изпратили туитове осъждайки решението на Ердоган като атака срещу свободата на словото. Знаменитости като Ръсел Кроу, Ричард Брансън, Миа Фароу и Илайджа Ууд се обявиха в защита на свободното слово в интернет.

 

Турската организация Turkish bar association подаде жалба срещу забраната, като я обяви за незаконна. Един от мотивите за жалбата е нарушаване на личното пространство на интернет потребителите.

 

Турската адвокатска колегия подаде жалба срещу забраната, като я обяви за незаконна. Един от мотивите за жалбата е нарушаване на личното пространство на интернет потребителите.

 

*Оригиналният текст е публикуван в сайта irishtimes.com.