Поради незнание или невнимание България е изпуснала възможност да сподели миграционния натиск върху нея с други държави от ЕС, както днес Комисията предлага да направят Италия и Гърция, съобщи днес евродепутатът Светослав Малинов.

Той представи пред журналисти в Брюксел данни от Агенцията по бежанците според, които потръсилите закрила у нас граждани от страни извън ЕС са се увеличили с 415% през 2012 година и с още 55% през 2013 година.

Тогава обаче Европейската комисия не предложи ЕС да прибегне до член 78 алинея 3 от своя Договор, който предвижда временни извънредни мерки за солидарност с държава или държави-членки попаднали под внезапен и силен миграционен натиск.

Основавайки се на този текст Комисията сега предлага останалите 26 държави  от ЕС, включително България, да приемат общо 40 000 нелеални имигранти от Италия и Гърция.

Главният аргумент на Комисията е, че нелегалните влизания в Италия миналата година са се увеличили с 277%, а в Гърция - със 153%.

Заради взетите от българските власти мерки у нас миналата година те имат спад от 48%, поради което Брюксел не третира България като "страна от предната линия", която има право на солидарност.

"Първото приложение (на член 78 - б.а.) е тежко несправедливо за България и поставя много лош прецедент", каза Малинов. "И ако ние го приемем сега, аз не виждам как при следващите проблеми ще си отървем от формула, която е и несправедлива според мене и приложена лошо". 

"Имало е вече внезапно навлизане (на мигранти - б.а.) в ЕС и това е станало в държавата България в периода 2012-2013 година и в следващата 2014 година - също, където в рамките на 18 месеца има 500-процентно увеличение", каза Малинов. "Ние сме минали през всички основания за извънредно положение, но не сме го поискали, защото никой не е знаел... Аз не съм знаел, аз нося също отговорност".

"Държава, която е преживяла истинско извънредно положение и се е справила... не е по никакъв начин възмездена", добави той. "При наличие на подобен тип проценти, две години по-късно, същата тази държава, преживяла в много по-голям процент това извънредно положение, бива помолена да приеме бежанци".

Очаквайте подробности.