БЕРЛИН – "Сеп Блатер трябва да си тръгне, а помията във ФИФА да се изчисти", заяви премиерът Дейвид Камерън в отговор на журналистически въпрос за скандала в световната футболна федерация. След леко колебание канцлерката Меркел заяви: “При ФИФА днес се провежда избор. Трябва да се сложи край на корупцията, да се възвърне прозрачността при тази прекрасна игра – футбола. Споделям мнението на Камерън, че мръсотията трябва да се изчисти в името на милиардите фенове.”

Двамата дадоха съвместна пресконференция след разговорите си на четири очи за бъдещето на Европа и желанието на Лондон ЕС да се реформира. Но световният скандал с футбола нямаше как да бъде подминат.

 “Имаме принцип в Европа. Когато една държава изразява някакво желание, трябва да се опитаме да съчетаем различните желания. Има червени линии, които не могат да се поставят под въпрос. Това са основните принципи на общия пазар, на свободното придвижване на хора. Но могат да се намерят решения. Там където има воля, има и път. Това Европа често е доказвала”, заяви Ангела Меркел след среща с госта в канцлерството в Берлин.

 Така Меркел даде да се разбере, че е възможна промяна в европейските договори, но в никакъв случай по същество. А и всички добре знаели колко трудно се променят договори.

Канцлерката призна също, че Европа на две скорости е днешна реалност. Като примери тя посочи, че има държави, които са в еврозоната и такива извън нея. Не всички са и в Шенгенското пространство. Но важният принцип е Европа да е отворена за всички. Когато обаче една държава каже, че е против някой проект, това е нейно право.

“Естестевно говорихме и по очакванията и желанията на Великобритания във връзка с референдума по членството на Великобритания в ЕС, както и за предприемане на промени по статуквото в съюза. От германска страна е налице ясна надежда, че Великобритания ще остане членка на ЕС, но ще решава британското население”, заяви Меркел.

Тя подчерта, че общият пазар като сърцевина на ЕС осигурява благоденствие, икономически ръст и напредък в Европа. 

“На едно мнение сме относно бюрокрацията и тук бързо ще намерим общи позиции. В други области ще трябва да се преговаря по-дълго. По някои от тях има загриженост и в Германия. Има доста случаи на социални злоупотреби”, подчерта канцлерката.

“Поддържаме тесни приятелски отношения, което характеризира и днешната ни среща. Обсъдихме голям спектър въпроси – Украйна, битката срещу Ислямска държава, положението с бежанците в Средиземно море и в Либия. Що се отнася до срещата на върха на Г 7, Германия и Великобритания защитават много общи позиции. Естествено, говорихме и по очакванията и желанията на Великобритания във връзка с референдума по членството на Великобритания в ЕС, както и за предприемане на промени по статуквото в съюза”, заяви гостът.

Камерън изрази задоволство от ползотворната съвместна работа с Меркел и Германия, което било от полза за ЕС. 

Той беше категоричен, че заради конфликта в Украйна сегашните санкциите срещу Русия трябва да останат в сила до пълното прилагане на договореностите от Минск.

“Говорихме много по плана ми за реформиране на ЕС. Естествено, че няма решение с магическа пръчка. Но ЕС трябва да стане по-маневрен”, заяви Камерън.

Той настоява за промени в европейските договори, за да се отговорело на справедливите искания на хората. Великобритания искала да остане в ЕС, но само ако той се реформира. Процесът бил труден, но не невъзможен.