ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, специален пратеник на Клуб Z

СТРАСБУРГ - Българските евродепутати от целия политически спектър в Европарламента се събират днес на среща в Страсбург, за да се опитат да излязат с единна позиция по предложението за квотно разпределение на бежанците. Надделява обаче позиция, която е против тази, изразена чак вчера от правителството. Според кабинета България е "за" квотите, но трябва да приеме по-малко от предложените 800 души, съобразено с БВП на страната.

Днес в ЕП, на семинар за журналисти говори консерваторът Ангел Джамбазки (ВМРО). С уговорката, че стиковането на единна позиция все още предстои, той даде заявка, че всичките ни представители в Европарламента смятат, че България не само не трябва да приема повече бежанци, а даже трябва да разпредели част от намиращите се на територията й имигранти към други страни от ЕС. Джамбазки обаче не можа да отговори кои държави биха ги приели предвид факта, че никоя не иска повече бежанци.

"Само за миналата година България е дала 2,5 пъти повече бежански статути от Гърция и 2,7 пъти повече от Италия. Сега ни предлагат квоти. Трябва България да не бъде задължена да приема повече, а европейската солидарност да се прояви като ЕС вземе от вече настанените у нас", посочи Джамбазки.

Като допълни, че говори и от името на по-голямата част от парламентарната си група. Но така и не можа да даде друга формула за справяне с проблема от тази да затворим границите си. Посочи обаче, че личното му мнение е за военна намеса - "операция на територията на Северна Африка и тя трябва да бъде извършена от тези, които ползваха благините й".

На въпрос не се ли преекспонира темата с бежанците в България и колко от тези над 11 000 души, които потърсиха убежище у нас, изобщо се намират на територията на България и не са избягали, евродепутатът посочи, че отговор на този въпрос не дават нито от МВР, нито от ДАНС. Под сурдинка вдигали вежди.

Въпреки че не само евродепутатите ни, а и властите у нас смятат, че страната трудно би поела още имигранти, било то и срещу 6000 евро издръжка на човек, под въпрос е дали представителите на ГЕРБ ще подкрепят единната позиция, изразена от Джамбазки. Според него ЕС трябва да обърне внимание и на миграцията през Черно море, а не само на тази през Средиземно. По думите му Черно море "ще е следващото гробище" за бегълците, тъй като условията в него са много по-сурови отколкото в Средиземно.

След приключването на срещата Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че до единно становище не се е стигнало, защото по думите й е почти сигурно, че планът за квотите няма да бъде приведен в действие. Паунова посочи, че някаква позиция може да има след следващото заседание на Европейския съвет този месец.