Председателят на Европейската централна банка Марио Драги днес заяви, че дълговата криза на Гърция за пореден път напомня за нуждата от промени в устройството на икономическия и валутния съюз в рамките на ЕС.

„Ситуацията в Гърция ни напомня още веднъж, че икономическият и валутният съюз е незавършена конструкция, доколкото той няма нужните инструменти да гарантира, че всички членки на Еврозоната са икономически, фискално и финансово достатъчно устойчиви“, каза Драги пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

„За да завършим икономическия и валутния съюз, ние се нуждаем от качествен скок към нова институционална архитектура“, добави той.

Драги не даде подробности за нея. Проект за по-интегрирана Еврозона вероятно с общ бюджет, финансово-икономическо управление и хармонизирани фискални и социални политики ще бъде представен пред държавните и правителствените ръководители от ЕС, когато те се съберат в Брюксел на 25 и 26 юни. Автори на доклада са председателите на европейските институции – Комисия, Съвет, Парламент, Централна банка.

Драги заяви още, че ЕС се нуждае от „силно и всеобхватно споразумение“ между Гърция и институциите „много скоро“.

„Докато всички участници ще трябва сега да изминат допълнителна миля, топката ясно е в лагера на гръцкото правителство и то трябва да предприеме неохбодимите стъпки“, каза Драги.

Той съобщи, че досега ЕЦБ е предоставила спешна ликвидна помощ на гръцките банки  в размер на 118 милиарда евро (два пъти повече от миналата година), които представляват 66% от БВП на страната. Това е най-високото по рода си съотношение в Еврозоната, изтъкна Драги.

Той каза, че тази помощ ще продължава, докато гръцките банки са платежоспособни и предоставят изискуемия залог, т.е. държавни дългови книжа, които ЕЦБ приема.

Изплашени от възможния фалит на държавата и връщане към бившата национална валута, драхмата, гърците масово теглят влоговете си изнасят пари в чужбина. Според Ройтерс днешните тегления са достигнали 400 милиона евро. Те са били средно от 200 милиона до 250 милиона евро в последните седмици, а от януари до април включително – 26,62 милиарда евро, предаде агенцията.

Преговорите на техническо ниво между екипите на институциите и гръцка правителсвена делегация се провалиха за пореден път заради продължаващи несъгласия по фискалните цели и реформите в пазара на труда, пенсиите и данъците. За повече подробности виж тук.