СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Референдумът в Гърция, насрочен за неделя, де факто е безпредметен. Народът ще гласува по предложения на кредиторите, които вече не са на масата. И все пак всенародното допитване е изключително важно: гърците ще изпратят политически сигнал към останалата част на Европа.

Тази позиция излага пред в. “Ди Велт” вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е и еврокомисар по социалния диалог и валутата.

В интервюто Домбровски изключва всякакви преговори с Атина, докато не излязат резултатите от референдума. А и било изключено да се преговаря в момент, когато гръцкият премиер Алексис Ципрас зове населението да гласува с “не”, т. е. отхвърляне на предложенията на кредиторите, макар те вече да са минало. 

Какво според Домбровски е значението на референдума?

Поставеният на гласуване въпрос нито е правилен по същество, нито юридически коректен. Предложенията на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд, по които в неделя ще се гласува, се отнасят до програма, чийто срок вече изтече (на 30 юни в 24 ч средноевропейско време – б. р.). Еврогрупата нито отхвърли, нито прие предложенията. Разговорите бях в ход, когато Ципрас обяви референдума. Все пак в неделя гърците ще изпратят политически сигнал до останалата част от Европа. «Да» би означавало, че те искат да работят в тясно сътрудничество с другите държави от Еврогрупата по намиране на решение. «Не» ще задълбочи различията и намирането на решение ще е по-сложно”, е мнението на еврокомисаря.

Точно обратното обаче твърди Ципрас – едно “не” щяло да укрепи позициите на гърците в преговорите.

“Би било погрешно да се смята, че “не” би укрепило гръцката позиция при преговори. Точно обратното! Да се постигне финансова стабилност след затварянето на банките и въвеждането на контрол върху движението на капитали, става по-сложно и по-скъпо. Сега Гърция се намира в по-лошо положение в сравнение с миналата седмица”, обяснява Домбровскис.

Той застава зад позицията на председателя на ЕК Юнкер и на канцлерката Меркел, че вратата за преговори не е затръшната, но решения могат да се намерят при проява на конструктивна позиция и от двете страни, т. е. и от Атина.

Въпреки, че Юнкер оповести разочарованието си от Ципрас и дори заяви, че се чувства предаден, ЕК е работила и ще продължи да работи с всяко демократично избрано правителство, смята вицето.

Приемането обаче на трети спасителен пакет за Гърция щяло да отнеме доста усилия и време. За да се задвижи процедурата първо трябва да има решение на Еврогрупата. След това предстоят разговори с ЕЦБ и МВФ. Накрая трябва да гласуват парламентите на редица държави от Еврозоната, където това е предвидено от закон. Такъв е случаят с Германия, където настроенията сред депутатите засега не са в полза на един трети спасителен пакет за Гърция.

Попитан дали вече не бива открито да се говори за Grexit (излизане на Гърция от еврото – б. р.) с цел да се даде сигнал на финансовите пазари, че има готовност положението да не излезе извън контрол, отговорът е:

"Гърция е изолиран случай. За разлика от времето преди 4 години ние имаме надеждни възможности да запазим финансовата стабилност в Еврозоната, тя стана по-устойчива. Това го разбират и пазарите."

Според "Ди Велт"  пазарите действително са спокойни, но хората в Гърция страдат.
Домбровскис разсъждава:

"Сегашното положение можеше да се избегне. Погледнете развитието на нещата през миналата година. Гърция беше на път да постиген икономически растеж. Създадоха се 100 000 работни места, връщането на финансовите пазари беше на една ръка разстояние. През първите две тримесечия на тази година икономическият ръст е с минусов знак. Технически погледнато страната се намира в рецесия. Не може да се изключи до края на годината още по-голям срив на икономиката. Добрата новина е, че случилото се миналата година показва, че гръцката икономика бързо може да поеме към растеж."

И все пак възможен ли е Grexit?

Отговорът е:

“Ние работим по посока Гърция да остане в еврото. Най-доброто би било, ако бихме продължили кредитната програма, чийто срок вече изтече. Въпреки това ние трябва да работим по решаването на проблема, вместо да се подготвяме за още по-лош сценарий.”

Връщайки се към референдума в неделя, Валдис Домбровскис е категоричен:

“Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде ясно да се разбере – едно “да” би било силен политически сигнал за Европа, че гърците желаят да намерят решение на икономическите си проблеми. Решението е на гръцкия народ.”