Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе по искане за спешни привременни мерки относно планираните за събаряне на 13.07.2015 г. къщи в община Гърмен. От съда в Страсбург искат от българското правителство, на основание правило 39 от Правилата на Съда, да спре разрушенията, докато не „осигури жилище на уязвимите жалбоподатели”.

Искането за привременни мерки беше отправено до съда вчера от адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на „Инициатива за равни възможности”, пълномощник на засегнатите от планираното събаряне семейства, със съдействието на шефа на БХК Красимир Кънев и адвокат Александър Кашъмов.

"Две семейства от с. Марчево, община Гърмен, в които има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 % инвалидност, от понеделник може да останат на улицата. Тази опасност ги грози, тъй като единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. РДНСК – Благоевград е издала заповеди постройките да бъдат разрушени.

И двете семейства са от ромски произход, а причината строителният контрол да се сети да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година", описват казуса на официалната си страница от Българския хелзинкски комитет.

"Предприемането на депозиране на искане за привременни мерки остана единствената възможност пред засегнатите семейства след категоричния отказ на отговорната администрация да бъде преосмислено взетото решение за събаряне на единствените домове на хората. Тези действия на администрацията са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната. Това селективно по-неблагоприятно отношение представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство", написа във фейсбук още един от инициаторите - журналистът Огнян Исаев.

Както Клуб Z вече писа, от БХК обявиха, че ще използват всички правни възможности срещу България и заради бутнатите по-рано 4 постройки. СНЦ „Инициатива за равни възможности“ и БХК са готови да водят дела срещу държавата, ако развоят на събитията доведе до нарушения на международното законодателство, декларираха и вчера оттам.