Националният архив на САЩ в петък разсекрети 350 снимки, които никога преди това не са били показвани. Те са запечатали моменти от поведението на администрацията на Джордж Буш по време на атаките на 11 септември 2001 г.
Снимките, обяснява  "Бостън глоуб", се показват след искане за достъп до информация от документалист. Фотографиите проследяват основно реакциите на тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и други ключови фигури от администрацията на Буш-младши по време на терористичната атака. Виждат се и тогавашният президент Джордж Буш, съпругата му Лора, държавният секретар по това време Колин Пауърс, съветничката по национална сигурлност Кондолиза Райс, шефът на ЦРУ Джордж Тенет.
Снимките са част от искане на Колет Нейроуз Наха, координиращ продуцент на Кърк Документари груп, който прави филми за "Фронтлайн".

"Още в първите мигове на атаките срещу Световния търговски център вицепрезидентът Дик Чейни се намира Центъра за извънредни операции", разказва тя пред Глоуб.  Семейство Буш пристигат по-късно. "Сега 14 години по-късно вече имаме тези фотографии и американците могат сами да видят какво се е случвало през тези първи решителни 24 часа след атаките", казва документалистката.

Миналия месец бяха разсекретени над 2000 снимки, които проследяват моменит от осемте години на Чейни като вицепрезидент. 

Вицепрезидентът Дик Чейни е в кабинета си в Западното крило на Белия дом, когато му съобщават за терористичните атаки.  Той ги наблюдава на живо.
Сем. Чейни е принудено да напусне Белия дом. На път към самолета Марин-2.  По пътя към бункера минават покрай разрушената сграда на Пентагона.
Чейни заедно с Кондолиза Райс, която по това време е съветничка по националната сигурност.

 

Дик Чейни заедно със съпругата си Лин. Тя е постоянно до него. В един момент успява да му съобщи, че двете им дъщери са невредими.
Вицепрезидентът, първата дама Лора Буш и Лин Чейни
Тогавашният шеф на ЦРУ Джордж Тенет напрегнато слуша изявлението на президента Буш до нацията.