"В думите, които каза Борисов от гледна точка на начина, по който се държи Блока в парламента, има много истина. Аз го изпитах пряко върху гърба си - на първото четене на Закона за лечебните заведения преди две седмици от Реформаторския блок имаше 8-9 човека вътре в залата."

Това каза днес в ефира на Нова телевизия здравният министър Петър Москов. Той коментираше забележката на премиерът Бойко Борисов, че работата на реформаторите е "да си стоят на столовете" в парламента. Според министъра, за РБ и ГЕРБ има очаквания, но нито една от партиите не е на висотата им.

"В парламента надделя партийното, надделя предизборната кампания, която всъщност вече започна," подчерта Москов в началото на разговора.

Той отбеляза, че изборът на Мая Манолова за омбудсман е дело на ДПС и на лоша комуникация между РБ и ГЕРБ:

"В момента, в който Реформаторският блок и ГЕРБ нямат ясна, публично защитена, обща и единна позиция, всъщност ДПС определя кой е победителя. ДПС е определило победителя да е Мая Манолова."

Според него и РБ имат основателни претенции към поведението на ГЕРБ, и ГЕРБ към това на РБ. 

"Това се изглажда не по разговори в медиите, а на легитимни формати, които коалицията има. Не във Фейсбук," отбеляза той, изглежда в деликатна критика към анализът на Радан Кънев в блога му и социалната мрежа, пратен от САЩ.

Здравният министър коментира и позицията на Реформаторите по отношение на референдума, след като този вторник те гласуваха против първите два въпроса от предложението на президента - за мажоритарния вот и задължителното гласуване. Първо обаче отбеляза позицията на РБ по третия въпрос:

"Ние сме за електронното гласуване, защото това ще даде възможност на всеки един български гражданин, независимо дали на територията или не, да гласува."

По отношение на мажоритарното гласуване, той заяви, че дори "в махалата" са го питали "Защо парламентът отне правото ни на глас?" и се опита да обясни заблудата във въпроса с метафора за кафето. Въпросът, според него, е бил все едно да попиташ "Искате ли кафето си със захар", и когато народът каже "да" на референдум, колко точно захар се решава от парламента и интересите на партиите:

"За нас това означава, че ще пиете кафето си с 10 лъжички захар. Сладко ли е? Отговорили ли сте, че трябва да бъде сладко кафето? След това вторият текст казва, че вие задължително трябва да правите това нещо. Ето затова това е въпрос, който е некорекно зададен."

Не стана ясно защо първият и вторият въпрос на референдума са свързани, когато бяха отхвърлени отделно и се гласуват отделно според закона. 

Но призна, че е имало нужда от публичен дебат по темата, който не се е случил ефективно. Въпреки това отбеляза, че Блокът е в чиста позиция.

Той коментира и тезата, че Реформаторския блок се страхува от мажоритарни избори, защото ГЕРБ тогава ще бъдат в мнозинство:

"Аз съм абсолютно съгласен," каза той, но отбеляза, че няма проблем да се яви на мажоритарен избор срещу който и да е.

Министърът коментира и вторият въпрос - за задължителното гласуване, но не обясни защо той е заблуждаващ. Изказа само лична позиция - че вменяването на задължение на хората да гласуват е неразбиране на проблема, който всъщност е при качеството на хората, които са избирани. И определи предложението на РБ за разширено преференциално гласуване като по-добро решение на този проблем.