Ако Русия продължава да бъде подтиквана да напусне Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), тя може да бъде принудена да върне смъртната присъда.

Това заяви в интервю за радио "Ехото на Москва" сенаторът Игор Морозов.

"Мораториумът върху смъртната присъда бе приет от Русия при присъединяването й към този орган. Така че при напускане на ПАСЕ той ще загуби силата си. Освен това всички решения на Съда за правата на човека в Страсбург ще станат недействителни за Русия", каза Морозов.

По-късно пред в. "Независимая газета" той добави, че Москва е въвела мораториум върху смъртната присъда не заради ПАСЕ, а заради самата себе си. Той окачестви евентуалното връщане на най-тежкото наказание като предупреждение към Запада.

"С обещанието за екзекуция на осъдени руснаци ние се опитваме да противостоим не на заплахата от терористичен акт, а на възможното изключване на Русия от европейската организация", каза сенаторът.

ПАСЕ заплашва да лиши руската делегация от всички правомощия, което означава изключване на страната от редовете на асамблеята. Другият вариант е временно отнемане на правото на глас. Причина за заплахите е руската агресия в Крим.

Макар смъртната присъда в Русия да не е отменена от закона, според ратифицирания от Москвапротокол от 1997 г. такова наказание нито се издава, нито се изпълнява. Официално се води, че Кремъл е наложил мораториум на смъртната присъда.