СИМОНА РУСЕВА

ВИЕНА – 437 000 са жертвите на убийства в света през 2012 г., като 80 на сто от  лишените от живот са били мъже.
Това сочи публикуван днес доклад на Службата за борба с наркотиците и престъпността (UNODC) към ООН, базирана във Виена. В статистиката не са включени загиналите при нещастни случаи, нито при военни конфликти. Става въпрос единствено за убийства.

Най-много са жертвите при мъжете – от 10 убити 8 са представители на силния пол. Анализът сочи като причина, че в сравнение с жените мъжете по-често се обвързват с криминални банди.

Най-многобройни са убийствата в Америка и Африка, а най-малобройни – в Източна Азия и Европа. 

Средният показател в световен мащаб е 6,2 жертви на 100 000 души. Четири пъти повече убийства са били извършени в южните части на Африка и в Централна Америка – 24 жертви на 100 000 души население.

Смущаващ е и фактът, че млади хора са били изтръгвани насилстевно от живота: 43 на сто са били на възраст между 15 и 29 години, като всяка една от 7 жертви е бил американски младеж.

Най-опасно място за жените се оказват техният дом и семейството им. Докато мъжете никога не са виждали килърите си или само бегло са ги познавали, то жените са ставали жертви на хора от най-тясното им обкръжение – съпрузи и родственици, сочи още анализът на ООН. Най-голям е броят на убитите жени в Азия – 20 000, докато цифрата за Европа е  3300. Същевременно всяка втора европейка, разделила се насилствено с живота си през 2012 г., е била жертва на човек от най-близкото й обкръжение.

“За всяка жена домът може да се превърне в най-опасното за нея място”, коментира директорът на международната служба UNODC Жан-Люк Льомайо.

40 на сто от убийствата в света са били извършени с огнестрелно оръжие. Една четвърт от престъпленията са били осъществявани с нож или друг предмет. Останалите 35 на сто от жертвите са били умъртвявани по друг начин, предимно задушавани или отравяни.

В Америка (Северна и Южна) обаче са били използвани предимно огнестрелни оръжия – при 70 на сто от убийствата.
Според доклада алкохолът е рисков фактор да станеш извършител или жертва на такова престъпление. Така в Швеция и Финландия над половината от убийците са били в пияно състояние. Влиянието на наркотици и амфетамини водело по-скоро до насилие и рядко до отнемане на живот.

В световен мащаб при 43 на сто от извършените убийства е била издавана присъда, но и при този показател има големи разлики според региона. В Северна и Южна Америка осъдените са били едва 24 на сто от извършителите. Разкриваемостта в Европа, довела до осъдителна присъда, е 81 на сто.