Германия би подкрепила Великобритяния в нейните стремежи за предоговаряне на условията за членство в ЕС, ако Лондон предприеме стъпки за създаване на европейска военна сила, пише в. "Дейли експрес".

Това ще бъде съобщено на британския премиер Дейвид Камерън.

Критици твърдят, че подобно развитие ще принизи ролята на Обединеното кралство в НАТО и ще подкопае позицията му на „специални отношения“ със САЩ.

„Това е доказателство, че неизбежната интеграция на ЕС означава, че Великобритания ще загуби контрола над своята съдба и вероятно своята военна сила в един нереформиран Европейски съюз. Това, което беше изградено като зона за свободна търговия, се превърна в политическа, икономическа и военна структура, смята Робърт Оксли от евроскептичната група „Бизнес за Британия“

Депутатът от управляващата консервативна партия Том Пърсглоув е на мнение, че британците нямат желание за армия на ЕС. Според него евентуалното осъществяване на идеята би било катастрофално.

Германският канцлер Ангела Меркел е сред най-близките съюзници на Камерън в опита му да бъде преразгледан начинът, по който ЕС функционира. Разбираемо е тя да бъде ентусиазирана от плановете за по-тясно военно сътрудничество на континента, подкрепяни от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, отбелязва "Дейли експрес".

Известно е обаче, че не се очаква Великобритания да се присъедини към въоръжени сили на ЕС. Камерън се противопоставя на командвана от Брюксел армия поради възможния ефект от това върху НАТО.

Източник от правителството в Берлин обаче допуска, че Камерън ще преоцени позицията си, за да запази подкрепата на Меркел за неговия план за реформи в ЕС.

„Ако Камерън иска „гъвкава Европа“, той ще трябва да остави другите членове да се интегрират още повече“, каза източникът.

Същевременно стана ясно, че политици от партията Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за изготвили план от 10 точки за военното сътрудничество в ЕС. Документът призовава към постоянно действащи щабквартири, съвместна доставка на оборудване и обща доктрина. Посочено е също така, че в дългосрочен план процесът трябва да доведе до парламентарен контрол над действията на европейската армия.

Британският евродепутат Джефри ван Орден е против подобни планове. И не подкрепя да бъде търгувано нещо от такова стратегическо значение срещу минимални отстъпки за реформи. Еврофедералистите мечтаят от над 60 г. за обединена европейска армия. Но няколко британски правителства се противопоставят.