Eвропейската комисия предупреди днес Германия, че транзитните зони, които тя създаде по границите си, за да пресява в тях имащите право на пребиваване имигранти, могат да са само „изключителна мярка за ограничен период от време“.

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас, каза, че тези зони „са временни и трябва да бъдат пропорционални“ на реалния проблем.

„Концепцията за транзитни зони е нещо, които наистина е предвидено в правилата на ЕС“, каза Схинас. „На практика те сега съществуват на летищата“.

„Транзитните зони позволяват да се контролира кой влиза в територията и по ускорена процедура да се филтрират тези, които имат право или нямат право на международна закрила, например тези, които идват от безопасни страни на произход“, каза говорителят.

Такива зони имат смисъл както на летищата, така и главно на външните сухопътни граници, каза Схинас.

„Въпреки, че не са изрично забранени, такива зони могат да са само изключителна мярка за ограничено време“, подчерта той.

Практическият проблем е колко такива зони ще има на вътрешна шенгенска граница на ЕС, на която по дефиниция няма граничен контрол, каза Схинас.

Шенгенският граничен кодекс позволява на държавите от европейската зона без вътрешен граничен контрол да го възстановяват в случай на непредвидени извънредни обстоятелства за десет дни и след това да го продължават за по две седмици до максимум два месеца.

Германия, която въведе такъв контрол на границата си с Австрия заради притока на мигранти идващи от Гърция предз Западните Балкани и Унгария, на 9 октомври е уведомила Комисията, че продължава тази временна мярка с още две седмици, каза Наташа Берто говорителка по въпросите на миграцията, убежището и вътрешните работи в Комисията.

Транзитната зона и възстановяването на граничния контрол обаче са различни мерки. Схинас не беше ясен „колко временна“ може да е първата. Той посочи, че правната служба на Комисията се занимава с въпроса.

„Мисля, че в пресзалата на Комисята не можем да влизаме в правни обяснения какво значи „временни“, но мога да посоча какво съществуващите правила, Шенгенският граничен кодекс, казват, че „временни“ може да значи“, обясни той.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са разговаряли днес по телефона, за да съгласуват позициите си преди среща на върха на ЕС насрочена за четвъртък, която пак ще се занимава с миграционната криза, каза Схинас.

Меркел се очаква да посети Турция в неделя след екип на Комисията, воден от първия ѝ заместник-председател Франс Тимерманс и включващ шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, и комисарите по политиките на съседство и разширяване Йоханес Хаан и по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Целта на визитите е да се приложи на практика план за действие съгласуван между Комисията и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на негово посещение в Брюксел на 5 октомври. Той цели да ограничи потока от мигранти от Турция към Европа.

Страната в момента подслонява над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак и ЕС ѝ обеща щедра финансова помощ, за да се грижи за тях и да приема обратно върнатите от ЕС.

В същото време Комисията изпрати писмо с възражения и въпроси до правителството на Унгария във връзка със закон затягащ граничния ѝ режим.

Тя обвинява властите в Будапеща, че набързо отхвърлят молби за убежище на хиляди мигранти, позовавайки се на това, че влизат от безопасна страна, каквато е Сърбия. Кандидатите за международна закрила в Унгария не получават необходимата информация за правата си, правна защита и съвет, възможност да обжалват решенията по молбите им, посочват от Брюксел в писмото, публикувано в унгарските медии.

Комсията поставя под въпрос и пропорционалността на наказание от до осем години затвор,  предвидено в новия закон за повреда на граничната ограда, която Унгария построи по границата си със Сърбия през август.

Над 320 000 нелегални мигранти минали през Турция, Гърция и Западните Балкани пристигнаха в Унгария от началото на тази година, огромното мнозинство от тях – на път за Австрия и Германия.