БЕРЛИН - След атентата от миналата събота в Анкара с десетки жертви и над 500 ранени обстановката в Турция се нажежава. Кюрдската Партия на народите обвини за насилието правителството в Анкара и дори президента Ердоган.

Въпреки всичко седмица по-късно, на 11 т. м., германската канцлерка Ангела Меркел се отправя към турската столица в разгара на бежанската криза.

Това съобщи в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт и уточни, че Меркел ще разговаря в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу.

Визитата на Меркел е в навечерието на предсочните избори в Турция – на 1 ноември.

“Стабилна Турция е в интерес на Германия и на Европа. Канцлерката е потресена от атентатата в Анкара”, посочи Зайберт.

Заради бежанската криза Ердоган продължава да е ключова фигура при разговорите с официален Берлин и Брюксел. “Шпигел” го нарече “необходимото зло”. Надеждата е в южната ни съседка да се създадат такива условшя, че да намалее потокът от мигранти към Западна Европа – предимно към Германия и Швеция.

“Много сме критични спрямо г-н Ердоган. Със сигурност по много въпроси той не е желаният ни партньор за диалог. Атентатът прави нещата още по-сложни. Без него обаче не е възможно решение на бежанската криза. В бежански лагери в Турция живеят два милиона души. Да им се отвори перспектива е възможно само с г-н Ердоган и ето защо разговорите трябва да продължат”, заяви заместникът на Меркел по партийна линия Армин Лашет.

Подобно мнение изрази и германският еврокомисар Гюнтер Йотингер:

Турция ни е нужна. Без нея едва ли е възможно овладяването на бежанския поток.”

Миналата седмица Меркел изрази мнение, че трябва да се откликне на искането на Анкара за визови облекчения за турски граждани, пътуващи в държави от ЕС, както и Турция да се признае като сигурна страна. Канцлерката обаче постави условие – правителството в Анкара да сътрудничи при решаването на въпроса за бежанците.

В момента през Турция за Европа минава най-големият поток от мигранти.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежда, че въпреки атентата диалогът с Анкара трябва да продължи:

“Проявявам разбиране, че приоритет сега е следствието да установи виновните. Въпреки това се надявам, че ще продължат обнадеждаващо започналите разговори с Турция за водене на съвместна миграционна политика. В това отношение Турция е ключова страна за Европа.”