Социалистите и демократите в Европейския парламент искат да възстановят диалога с колегите си от Русия, който е прекъснат заради кризите в Украйна и в Сирия и заради санкциите. На 17 ноември те организират в Брюксел конференция на високо ниво по случай 40-годишнината от подписването на споразумението в Хелзинки, което постави основите на разведряване и мирно съвместно съществуване между лагерите в Студената война, каза днес германският евродепутат Кнут Флекенщайн, заместник-председател на групата на Социалистите и демократите.

Средн поканените от руска страна са председателите на комисиите по външните работи на двете камари на руския парламент Алексей Пушков и Константин Косачов както и Михаил Федотов, председател на президентския съвет по гражданското общество и човешките права. На най-високо ниво ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

"Беше грешка, че прекъснахме диалога с Русия. Трябва да намерим обща основа за него", каза днес Флекенщайн пред журналисти в Брюксел. "Не сме сигурни, че диалогът ще промени нещо, но сме сигурни, че без диалог нищо няма да се промени... Искам да забравим глупавото правило, че нещо може да се промени, ако не си говорим".

По думите му диалогът трябва да си постави три цели: изграждане на доверие и поощряване на контактите между руснаците и европейците чрез либерализация на визовия режим, двустранно премахване на черните списъци на руските и европейските депутати, разговори на най-високо ниво по въпроси на външната политика и сигурността.

"Слагането на депутати в черни списъци трябва да се отмени. Не може Могерини и (Франк-Валтер) Щайнмайер (външен министър на Германия - б.а.) да си говорят със (Сергей) Лавров (външен министър на Русия - б.а.), а парламентаристите да не си говорят, каза Флекенщайн. 

Той добави, че силата на Европа в диалоа с Русия е да демонстрира предимствата си пред обикновените руснаци. 

"Най-добрата санкция ще е безвизовият режим", каза той. "Не можем да решим този въпрос (напрежението в отношенията с Русия - б.а.), като всеки месец произвеждаме резолюции за лошите момчета в Москва, дори съдържанието им да е правилно".

Възстановяването на диалога  е нещо различно от сътрудничеството и не означава призив ЕС да вдигне санкциите, които наложи на Русия, каза Флекенщайн. Докога ще са в сила зависи от приложението на мирното споразумение от Минск, потвърди той. Крим остава извън възможните теми, защото по анексията му Европа не може да намери общ език с Русия, каза евродепутатът.

"Настина съм убеден, че първата цел на Русия в Сирия е да се бори с Ислямска държава (ИДИЛ - б.а.)", каза той, добавяйки че съдбата на президента Башар Асад, чието оцеляване руската намеса подкрепя е следващ въпрос. "Нова Сирия не може да бъде водена повече от този диктатор и руснаците го знаят. Но за тях той е законният лидер. Първата цел на Русия е да събори ИДИЛ и после, ако руснаците имат гаранции за техните военни бази, те могат да обсъждат бъдещето на Асад". 

Флекенщайн каза, че дори полските и балтийските евродепутати от неговата политическа група са съгласни за възстановяване на контактите, доколкото става дума за диалог, а все още не - за сътрудничество. Той добави, че идеята "се споделя поблитически от голяма част от групата на Европейската народна партия", давайки за пример дясноцентристки депутати от Италия, Франция и Германия.