Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска днес от държавите-членки и от Европейския парламент още пари за посрещане на кризата с бежанците. Възможностите на европейския бюджет се изчерпват, предупреди той евродепутатите по време на пленарно заседание в Страсбург.

"Европейският бюджет, драги колеги, е ограничен. Ресурсите му са ограничени. Възможностите за гъвкавото му използване са ограничени и стигаме до предела на бюджетните ни възможности", каза Юнкер. "Комисията направи всичко, щото всички налични бюджетни средства да бъдат събрани за общото усилие. Но европейският бюджет е твърде оскъден, за да се справи сам с проблемите, пред които сме изправени. Следователно бих поканил държавите-членки, разбира се - вашия парламент, Европейската инвестиционна банка да разсъждават върху пътищата и начините за финансиране, от което се нуждаем, за да посрещнем кризата. Извънредната ситуация изисква извънредно финансиране". 

Комисията досега предложи две серии поправки на бюджетите на ЕС за тази и следващата година, с които парите за миграция, убежище и външна политика се увеличават на 9,2 милиарда евро от първоначално предвидени 4,5 милиарда евро.

Юнкер повтори наблюдението си, че "Европа не е в добро състояние", защото се оказало трудно да накара държави-членки да обменят информация помежду си за движенията на мигрантите и се наложило да се свика мини-среща на върха в Брюксел, за да бъдат накарани да си говорят.

Председателят на Комисията обвини държавите-членки, че "се движат бавно там, където трябва да тичат" в изпълнение на обещанията си за попълване на извънредните европейски фондове за бежанската криза и за допълнителни кадрови попълнения за европейската гранична агенция Фронтекс и за Европейската служба за съдействие по убежището.

Юнкер призна, че ЕС е принуден да си затвори очите за открите въпроси, които има с Турция, заради миграционната заплаха, която идва от нея.

"Ние можем да кажем, че ЕС и европейските институции имат открити въпроси с човешките права, свободата на печата и т.н. ..., но докъде ще ни доведе това?", каза Юнкер. "Знаем, че има слабости, но трябва да ангажираме Турция в нашата инициатива. Защото Турция е съгласна с нас, че трябва да предприемем действия и да се опитаме да разрешим тази бежанска криза по подходящ начин заедно. Трябва да гарантираме, че няма да идват повече бежанци от Турция в ЕС".

Европейската комисия още не е публикувала редовните си доклади за напредъка на държавите от процеса на разширяване на ЕС, между които е и Турция. Досега тя правеше това до средата на октомври всяка година. Според наблюдатели причината е да не смущава турския президент Реджеп Тайип Ердоган с неизбежните критики за страната му преди извънредните общи избори, насрочени за 1 ноември. Говорител на Комисията отказа днес да посочи кога тя ще обяви докладите. 

Турция в момена приютява над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак. Тя и ЕС се споразумяха по принцип за съвместен план за действие, който да ограничи миграционните потоци към Европа.