Сериозно сме обезпокоени от руската агресивна политика и позьорството на Москва и затова подкрепяме увеличаването и стабилното присъствие на войски на НАТО в района, се подчертава в декларацията на лидерите на държавите от Централна и Източна Европа и прибалтийските държави. Те се събраха на среща в Букурещ, за да обсъдят предизвикателствата пред Алианса в контекста на новата геополитическа конюнктура в света.

От българска страна участва президента Росен Плевнелиев. Форумът е под егидата на румънския държавен глава Клаус Йоханес и колегата му от Полша Анджей Дуда.

"Заставаме твърдо на позицията, че е необходимо Москва да се върне към зачитането на международното право, както и на международните си задължения и отговорности. И това е предварително условие за бъдещите отношения на НАТО с Русия, основани на доверието и сигурността", обявяват лидерите в съвместната декларация.

Те искат и засилване на сътрудничеството между НАТО и Евросъюза и осигуряване на стабилно, надеждно и устойчиво атлантическо присъствие в района.