БЕРЛИН - 500 тежко въоръжени елитни полицаи от спецподелението GSG 9 от 6 ч тази заран провеждат мащабна операция в Западна Германия в издирване на каналджии на мигранти.

Щурмуват се сгради и арабски супермаркети, блокират се цели улици. Най-мащабна е акцията в град Есен, недалеч от Дюселдорф, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Заподозрени в престъпен трафик на хора са няколко семейства от ливански произход.

“Обиски се извършват и в Долна Саксония – в градовете Хилдесхайм, Оснабрюк и Ленгеде”, съобщи Сандра Перлебах, говорителка на полицията в Хановер.

До този момент са претърсени основно 24 обекта във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Баден-Вюртемберг.

Спецчастите в акция в Есен.

Иззети са не само фалшиви документи за самоличност, а и други изобличителни веществени доказателства – мачете, мечове, бойни ножове, муниции и пистолети. Униформените са се натъкнали дори на снайперистка пушка с лазерно насочване.

Най-много заподозрени каналджии има в градовете Есен, Гелзенкирхен, Солинген, Гладбек и Хилдесхайм, твърди в. “Билд”, позовавайки се на източник от силите на реда.

Според изданието главатар на банда от 17 души е ливанец на 24 г. Той пък бил във връзка с международна банда за трафик на хора. Престъпната дейност включвала и набавяне на фалшиви сирийски паспорти, подправени актове за раждане и други лични документи.

Престъпниците прибирали колосални суми – до 10 000 евро на човек, за да стигне до Германия. В повечето случаи сумата е трябвало да бъде предплатена. Има и “по-милостиви” каналджии – те получават парите на части, след като е преодолян част от маршрута. В конкретния случай обаче цялата сума е била искана предварително. И да е имало измамени, те няма как да се отнесат към съд.

“Късметлиите” са били извозвани до Германия предимно със самолети. Те са били снабдявани не само с фалшиви паспорти, а и със специални разрешителни за пребиваване в Германия.

Силите на реда са тръгнали по дирите на трафикантите, след като полицаи от граничния контрол на немски летища са се усъмнили в истинността на документите.

Интересен е случаят с 10-членно ливанско семейство, описан от “Билд”. То е било задържано седмици наред в Малайзия заради фалшиви паспорти. След освобождаването каналджиите все пак са успели да прехвърлят фамилията в Германия. Вече във ФРГ тези хора са направили фаталната грешка да се оплачат по арабски тв канал от каналджиите, превели ги чак през Малайзия и то със зле подправени паспорти. Така германските тайни служби са стигнали до трафикантите.