Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще се съберат на шеста поред извънредна среща на върха за миграцията до края на този месец, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Целта е да постигнат окончателно съгласие по съвместен план срещу бежанската криза.

"Всички се съгласихме, че от страна на ЕС ще направим всичко необходимо да постигнем това, докато очакваме турската страна да играе своята роля", каза Туск след неформална среща на върха на ЕС в малтийската столица Ла Валета вчера. 

За Европейския съвет с Ердоган няма насрочена дата, но ЕС е готов да го свика още в края на този месец, веднага след като бъде съставено новото турско правителство след изборите на 1 ноември. Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да разговарят с Ердоган на среща на групата на 20-те водещи в света икономики (Г-20) в турския курорт Анталия в понеделник.

Турция подслонява над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак, но по-малко от една трета от тях са в лагери. Тя е основният източник на нелегална миграция към ЕС - през Гърция към Западните Балкани.

Черновата на плана, по която Брюксел и Анкара имат принципно съгласие, предвижда ЕС  да помогне на Турция финансово, да съживи преговорите за членство с нея и да ускори либерализацията на визовия режим, докато турските власти вземат мерки бежанците да останат и да се интегрират на тяхна територия и да бъде прекъснат нелегалният трафик.

Досега ЕС е предложил на Турция 1 милиард евро, но това е препрограмирана финансова помощ, която така или иначе бюджетът на ЕС предвижда за страната. Анкара иска 3 милиарда евро отделно от вече планираните фондове, за да създава условия за заетост, настаняване, социално осигуряване и образование на бежанците според непотвърдена информация, която циркулира между дипломати и в медиите.

Турция освен това иска ЕС да отвори нови глави в преговорите ѝ за членство, за което е нужно единодушното съгласие на всички 28 държави-членки, след като страната-кандидатка изпълни набор от показатели. Това изглежда проблематично предвид постоянната опозиция на Кипър и Гърция и след критиката в неотдавна публикувания годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция. Що се отнася до либерализацията на визовия режим, Турция трябва да изпълни дълъг списък от технически и нормативни изисквания.

Поканата за среща на върха на ЕС е рядко изключение и знак на особена почит към Ердоган, който е разделящ лидер и обект на нарастващи обвинения в авторитаризъм у дома и по света. Бъдещето на турските преговори, които започнаха преди десет години, е ябълка на раздора в ЕС. Част от държавите му смятат, че Турция никога няма да бъде годна за членство и ѝ предлагат друга форма на отношения - "привилегировано партньорство". Турското ръководство не е съгласно с нищо по-малко от пълноправно членство и твърди, че то остава негов прироритет, но в същото време заявява, че страната му не може да бъде третирана наравно с останалите кандидатки.