Европейската комисия съобщи днес, че е приела списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура на ЕС, известни като проекти от общ интерес. Те ще допринесат за постигането на европейските цели в областта на енергетиката и климата и представляват основни градивни елементи на енергийния съюз.

Проектите трябва да интегрират енергийните пазари в Европа и да разнообразят енергийните източници и транспортните маршрути, се казва в съобщение на Комисията.

От тях се очаква да помогнат да се сложи край на енергийната изолация на някои държави от ЕС, каквато е България и да увеличат използването на възобновяеми енергийни източници.

За тези проекти ще се прилагат ускорени процедури за издаване на разрешителни и по-добри регулаторни условия. Те могат да получат финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).  Той разполага с бюджет от 5,35 млрд. евро за периода 2014 – 2020 година.

„Тези проекти ще ни помогнат да интегрираме енергийните си пазари, да разнообразим енергийните източници и маршрути и да сложим край на енергийната изолация на някои държави членки", каза комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. "Освен това ще се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. Преобразуването на европейската енергийна система ще изисква инвестиции на стойност милиарди евро в стратегическа инфраструктура. Настоящият списък с проекти ще помогне за това нашите средства да се използват за постигане на целта ни за осигуряване на чиста и достъпна енергия за европейците“.

"Геополитическите предизвикателства, пред които бяхме изправени тази година, няма да изчезнат. 2016 година ще бъде и годината, през която ще положим основите на стабилна система за управление, която ще доведе до предвидимост и прозрачност – това, от което се нуждаят инвеститорите", каза заместник-председателят на Комисията по енертгийния съюз Марош Шефчович. 

Списъкът е актуализация на списък с проекти от общ интерес, приет през октомври 2013 година. Той включва 108 електроенергийни проекта, 77 газови проекта, 7 петролни проекта и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи. 

Списъкът се актуализира на всеки две години, като се включват необходими нови проекти и се премахват вече неактуални проекти. За да бъде включен в списъка, даден проект трябва да демонстрира, че е от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и да води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на въглеродните емисии.

Комисията уточнява, че по принцип енергийната инфраструктура следва да се финансира от пазара и чрез данъците, плащани от ползвателите. За да бъдат посрещнати големите инвестиционни нужди обаче ЕС създаде фондове, като Механизма за свързване на Европа и Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще помогнат за привличането на необходимите инвестиции. МСЕ през 2014 и 2015 г. е отпуснал 797 милиона евро за съфинансиране на проучвания и строителни работи.

Тринадесет проекта от първия списък на проекти от общ интерес, приет през 2013 г., вече са завършени, или ще бъдат въведени в експлоатация преди края на тази година. Очаква се над 6о проекта да приключат до края на 2017 година.