Съществува доклад на ДАНС, който потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че кибератаката в изборния ден е свързана с руските власти, пише в. "24 часа" в днешния си брой. 

Изданието се позовава на високопоставен източник, който е чел документа. Според източника докладът е бил четен на Консултативния съвет по национална сигурност и разпратен на отговорните фактори, но не му се дава гласност.

В деня на местните избори сайтът на ЦИК беше блокиран от хакерски атаки. По-късно същото се случи и със сайтовете на МВР, президента и парламента.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: РУСИЯ ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА С НАС

Атаката е била осъществена по т. нар. DDoS технология - засипване на сайт с огромно количество заявки за достъп, което блокира работата му. Пре такива атаки се използва мрежа от заразени с вирус компютри - т. нар. ботнет, от която се изпращат заявките, без собствениците им дори да знаят за това.

В интервю за "Индипендънт" за наличието на подобна "руска" връзка в кибератаките срещу сайтове на държавни институции предположи и президентът Росен Плевнелиев преди две седмици. "Русия води хибридна война с нас", каза той и пердизвика разнопосочни коментари, имаше официална реакция и от Москва.

Атаката срещу нашите сайтове в дните на изборите е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава, казал за “24 часа” високопоставен източник от разследването. Но имало достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Москва.

Пред в. "24 часа" депутатите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов (ПФ) казват, че не знаят за съществуването на такъв доклад.