Скандалът е много сериозен, откакто посдсъдимата жена Ченалова говори по медиите.

Така Радан Кънев коментира тази сутрин пред Нова тв т. нар. Яневагейт и отрече той да е сценарист, метежник или да опитва да клати главния прокурор.

"Безспорно има и сценарий - никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена говори от себе си, без да има сериозен криминален гръб, който я използва. Има и скандал, има и сценарий, има и изнудване. Това, което виждаме от вчера с голямо съжаление, е, че по всичко личи - главният прокурор се поддава на това изнудване. Той влиза в  говоренето на най-долнопробната част от българските медии - очевидно режисирано срещу реформите. Не срещу мен - аз не съм особено важен за българската политика. Дето се казва, съм 1,70 м висок - не съм от големите хора и тия медии непрекъснато ми го припомнят", каза председателят на ДСБ.

Той определи атаката срещу него като безпрецедента поне за последното десетилетие в родната политика и медийната среда.

"И тази атака борави с две долни клевети - че стоя зад преврат, сценарий, метеж срещу Бойко Борисов, че искам да свалям Сотир Цацаров. Че аз и министърът на правосъдието седим зад тези записи...

Успоредно с това в същите медии върви, че аз съм гей, имам любовник в Америка, което е в сферата на помийните клевети. Който се е хванал на едната клевета, рискува да се хване и за другата.

Ако главният прокурор прави намеци за доброто ми име (коментар на Цацаров вчера от ВСС, б.р.), не знам дали не прави намеци, че иска да влезе и във втория сценарии - да почне да коментира че съм гей? Това го казвам на полушега", каза Кънев.

Той повтори, че в българската съдебна система има сериозна престъпна мрежа. Той даде за пример ядрото, свързано с Ченалова и Янева и специално отбеляза че някак се забравя г-жа Желявска (зам.-председателката на съда, която доказано разпределяше всички дела чрез махнатата вече система Лоу чойс, б.р.). Кънев определи, че в даването на конкретни дела на конкретни съдии е гвоздеят на тази престъпна мрежа.

Цялата тази престъпна мрежа, която стига до нива Върховен съд, Върховна прокуратура, която всъщност е може би най-важният престъпен синдикат в държавата... Корупцията в правосъдието всъщност е най-важната, последната форма на корупция", каза Кънев.

Той каза, че неговата работа е като политика да предлага решения и решението не е в това главният прокурорл да се поддава на изнудване.

"Те му казват: "Пази ни" или "Продължавай да ни пазиш", или тази жена която е притисната в ъгъла, ще говори какво ли не."

На въпрос кои са "те", Кънев каза, че не може да каже. По отношение дали самата Ченалова е част от престъпната схема, която сега е проговорила, осветена от френския посланик, той каза, че не може да раздава присъди. Кънев обаче за пореден път потвърди, че не искат да слагат свои хора на мястото на никого:

- Нямаме кандидати, нямаме хора и никой не иска да сменя г-н Цацаров - зарече се реформаторът.

- А защо той казва, че вие сте сценаристът - попита Ани Цолова.

- Защото се поддава на натиска, който му оказват чрез г-жа Ченалова - каза Кънев. 

Запитан дали това означава, че Ченалова има компрометираща информация срещу главния прокурор, той даде пример, че хората, които развиват срещу него атака, че е гей нямат нищо ("защото не съм"), но това не пречи.

Кънев повтори предлаганите решения според РБ: Първият вариант - да се гласуват от парламента между първо и второ четене промени, които предвиждат независим зам.-главен прокурор по румънски модел, който да може да разплита "подобни мръсни чорапи".

"Няма мнозинство за такова решение. Аз виждам, че това най-вероятно няма да стане, виждам и какъв страх тресе сегашните високи етажи в съдебната система от такова решение", поясни той.

Вторият вариант, който Кънев вижда, е самият Цацаров да делегира ясни и пълни правомощия на човек на достатъчно високо ниво в прокуратурата... "В конкретния случай - да делегира на човек, който е извън всякакво съмнение, който е независим, да бъде приет положително от обществото и на който той има пълното доверие - да му делегира пълните права за разследване на тази история. 

По повод идеята за нов зам.-главен прокурор, той уточни, че това е вариант, който работи изключително добре и е харесван и от българските, и от румънските граждани. А на въпрос защо определени медии наричат "ментето Маковей" (знаковата бивша министърка на правосъдието на Румъния, която стартира реформите, б.р.), отговори просто: "Защото ги е шубе!"

Кънев пак акнецнитар върху това, че се надява да се продължат реформите нав торо четене, плюс важните неща, които не са минарли на първо - явното гласуване във Висшия съдебен съвет и това политическата квота във ВСС да бъде избирана от Народното събрание не  с обикновено мнозинство, а с 2/3.

Какво обаче е нужно, за да стане това?

"Единен Реформаторски блок и единен ГЕРБ. За да няма реформа, в момента мафията се опитва да разлюлее тази конструкция. Виждате ясно клиновете, които се бият в ГЕРБ - основно между г-н Цветанов и г-жа Бъчварова. Не знам защо му беше на главния прокурор да влезе в атака срещу вътрешния министър", даде пример Кънев.

А ролята на първия човек в ГЕРБ и вярва ли той на РБ?

"Аз мисля, че дали г-н Борисов ми вярва, е въпрос към него. Но дали г- н Борисов разбира нуждата реформите да бъдат проведени, и то пълноценно - не като парлама за пред света, а като изчистване на системата от различните криминални елементи. И то не един човек и някакви "две дами" или някаква трета дама, която ние днеска споменахме. Това е истинска престъпна мрежа.

Очевидно е че върху него се оказва огромен натиск в момента, и то от различни все криминални среди вътре в съдебната система. И аз мисля, че той ще успее и да удържи на натиска, и да си консолидира партията. Така че другата, по-другата седмица на второ и на трето четене ние да отчетем голям успех."

Кънев коментира и има ли подкрепа правосъдният министър, след като му цитираха стенограмата от речта на Цацаров (публикувана единствено т Клуб Z), в която остро нападна Христо Иванов.  

Тук големият политически въпрос е има ли той подкрепа от Реформаторския блок.

Кънев даде ясно да се разбере, че се дава възможност Иванов "да бъде удрян", защото чува ясни публични сигнали от хора, които кръжат около РБ: "Визирам проф. (Даниел) Вълчев, който няма политическа сила, но гравитира около ДБГ. Те съвсем очевидно подливат вода на този министър и правят позициите му и пред премиера, и пред ГЕРБ много по-уязвими."

"Ако едни и същи пияндурници се мъкнат по телевизиите като специалисти по всичко - а ние знаем, че са просто ченгета, няма да мръднем. Как хора, които са играли по тогавашната игра - играли са с мутри и с престъпници, ще могат да управляват европейска държава? Ами не могат. То си е нужно да се смени едно поколение", заключи Кънев.