Търговските преговори между Европейската комисия, Украйна и Русия днес се провалиха, съобщиха участващите страни. Техен предмет бяха възраженията на Русия по споразумение за свободна търговия между ЕС и Украйна. То трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, след като беше отложено с една година по възраженията на Москва.

Разговорите ще продължат на техническо ниво, каза Комисията.

Руският министър на икономиката и развитието Алексей Улюкаев предупреди, че, ако и те не отбележат напредък до края на годината, Москва ще отмени сегашните си търговски преференции за Украйна.

"Русия, Украйна и ЕС не постигнаха съгласие,", каза той след преговори с европейската комисарка по търговията Сесилия Малмстрьом. "Много вероятен сценарий е да няма споразумение преди 1 януари".

ЕС е съгласен да продължи техническите преговори с Русия и догодина, но при условие, че тя не налага наказателни мерки на Украйна, каза Малмстрьом.

"Часовникът цъка много, много бързо и ... на 1 януари Дълбокото и всеобхватно споразумение за свободна търговия с Украйна ще влезе в сила", каза тя, цитирайки официалното име на документа.

Отчитайки руските възражения, Украйна и ЕС се съгласиха миналата година да забавят влизането му в сила до началото на 2016-а. Москва се страхува, че интересите ѝ в Украйна ще бъдат накърнени от въвеждането на европейски стандарти, които споразумението предвижда и че ще бъде наводнена от европейски стоки. 

Малмстрьом отчете политическата сложност на разговорите и спомена за "конструктивни" моменти в руската позиция.

Споразумението беше в основата на украинските граждански протести, които свалиха от власт предишния проруски президент на страната Виктор Янукович. Преди две години под диктат от Москва той отказа да го подпише, след като четири години го беше договарял. Русия отговори като анексира Крим и подкрепи етнически руски бунт в Донбас, откъсвайки територии от Украйна.