4 изтребителя "Торнадо" на британските ВВС нанесоха първите си въздушни удари срещу "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия, предаде Би Би Си.

Атаките бяха извършени часове, след като парламентът в Лондон одобри ударите с 397 гласа "за" и 233 "против". Това стана след ожесточен 10 часов дебат.

Изтребителите са излетели от базата "Акротири" в Кипър. Те поразили 6 цели в петролно поле в Източна Сирия, контролирано от "Даеш". След това самолетите се завърнали в базата.

Първата двойка бойни машини излетели от "Акротири" с по 3 ракети "Пейвуей" и се върнали без тях, твърди кореспондент на Би Би Си.

Самолетите използвали и специално оборудване за снимане от далечно разстояние. Безлилотен дрон "Рийпър" също бил използван по време на мисията, за да се осигури разузнаване.

Атаките по петролната инфраструктура на "Даеш" са част от стратегията джихадистите да бъдат лишени от тяхното финансиране и приходи.

Британските ВВС вече извършват операции срещу "Ислямска държава" в Ирак.

 

Гласуването

 

 

Премиерът консерватор Дейвид Камерън заяви, че след атентатите в Париж на 13 ноември, за които отговорност пое "Даеш", Великобритания трябва да удари джихадистите в тяхната крепост, а не да седи и да чака да бъде атакувана.

Противници на британското участие във войната в Сирия протестираха пред парламента.

Лидерът на главната опозиционна сила - лейбъристите, Джеръми Корбин се противопостави на тази идея, която нарече "безразсъдна и необмислена интервенция". Но 66, или над една четвърт от общо 231 депутати лейбъристи  подкрепиха правителството.

Дебатите бяха съпровождани с протести срещу британско участие в ударите в Сирия.

Камерън, който днес ще пристигне на кратка визита в България,  заяви, че депутатите са взели правилното решение да запазят сигурността на страната. Опонентите му обаче твърдят, че решението е било грешка.

Американският президент Барак Обама приветства решението на британския парламент.