Започналите удари на британската авиация над контролирани от "Даеш" петролни находища в Сирия са сериозен удар върху основния източник на средства за халифата, смятат експерти.

Миналата нощ четири британски изтребители-бомбардировачи "Торнадо" поразиха 6 цели в петролните полета Омар в Източна Сирия. Ударите им бяха изключително прецизни поради използваните ракети с лазерно насочване "Пейвуей".

И ЛОНДОН УДАРИ ДАЕШ В СИРИЯ

"Това е истински удар над петрола и приходите, от които "Даеш" зависи", казва министърът на отбраната Майкъл Фалън пред Би Би Си. "Има още много подобни цели в източна и северна Сирия, които ще атакуваме през следващите дни и седмици", казва Фалън, който добавя, че в базата в Кипър ще бъдат изпратени още 8 самолета.

Смята се, че от продажби на петрол "Даеш" си огирурява около $1,5 млрд. годишно.

ОТ КАКВО ПЕЧЕЛИ ДАЕШ

И докато въздушните удари целят да намалят приходите на джихадистите от петрол, то други фактори се опитват да повишат цената на суровината. В момента петролът е най-евтин от 6 години насам.

Нуждаещи се от повече приходи държави от ОПЕК, сред които Венецуела и Иран, се опитват да притискат Саудитска Арабия да намали производството на петрол, съобщи Блумбърг. Но арабското кралство настоява всички страни да понижат пропорционално продукцията си.

Година след като Саудитска Арабия не се съобрази с решението на ОПЕК да задържи добива на суровината, петролният картел отново е изправен пред проблема с цените.

Този петък страните-членки на ОПЕК се събират във Виена, като Венецуела и Египет настояват да се въведе лимит на добива. В началото на седмицата Иран призова групата да ограничи продукцията, за да може да вмести в общото количество нарастването на добива на петрол в страната през следващата година.

Но Саудитска Арабия, която е фактическият лидер на ОПЕК, отхвърли информациите, че ще предложи намаляване на добива с 1 млн. барела дневно.