Желанието на България и Гърция е да формират ясни правила за решаването на проблема с мигрантите. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция след срещата му с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Това е първото посещение на президента Павлопулос в държава от региона на Югоизточна Европа.

Според Плевнелиев във всяка една държава трябва да има горещи точки. По думите му това се налага, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин.

„Когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници и си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем. Затова нашето желание и на България и на Гърция е към всички държави от региона и в ЕС да формираме ясни правила за решаване на проблема с миграцията и всеки да се придържа към тях. Според мен така наречените „hot spots” трябва да бъдат във всяка една държава, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин”, каза Плевнелиев.

Според него не е възможно, когато ние говорим за стотици хиляди, дори милиони бягащи от война, да оставяме една или друга държава сама. „ЕС е силен, когато имаме общ глас. Мирът е гарантиран, тогава когато има правила, които важат за всички. Затова ще работим заедно България и Гърция – за правила и за европейска перспектива”, смята той. 

Президентът Павлопулос също посочи кризата с бежанците като едно от предизвикателствата в света и за ЕС.

"ЕС най-сетне разбра, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът. Друго предизвикателство е тероризмът", каза президентът на Гърция, която от години е във финансова криза заради неконтролируемите си разходи.

И България, и Гърция имат претенции към Македония по отношение на присвояването на история и имат изисквания към Скопие, за да подкрепят членството му в ЕС. България от години настоява за подписването на договор за добросъседство с Македония, но това все още не е станало.

Павлопулос допълни, че страни, които искат да станат партньори в ЕС, трябва да уважават институционните дадености и най-вече историята.

"Не можем да живеем заедно в рамките на ЕС при условия на фалшификация на историята", каза Павлопулос.

Той посочи още, че Гърция е и за европейското бъдеще на Турция, ако тя желае и се стреми към това и ако уважава европейските дадености на политическо и икономическо ниво, както уважава международното право, което засяга откритите въпроси. Гръцкият президент посочи, че в цялата процедура на присъединяване Турция трябва да уважи европейското право и човешките права.

Гърция винаги ще подкрепя България по европейските въпроси, така както е направила за влизането на страната в ЕС, и не може да разбере защо се забавя присъединяването на България към Шенген, след като като тя изпълнява всички критерии, посочи Павлопулос.

Подобряването на свързаността на електро- и газопреносните мрежи в Югоизточна Европа ще продължи и държавите от региона ще постигнат реална диверсификация на доставките на природен газ, увериха още президентите на България и Гърция. Плевнелиев и Павлопулос изразиха подкрепата си за бързото изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция, инвестиционното решение за която беше подписано на 10 декември т. г. в София. Чрез този интерконектор България ще се свърже с Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Средиземно море. По-добрата енергийна свързаност ще създаде предпоставки за формирането на регионален енергиен пазар и изграждането на регионална енергийна борса, посочи българският президент.

Гърция е един от трите най-големи инвеститори у нас, а двустранният стокобмен е за близо 3 милиарда евро на година.