БРЮКСЕЛ

Турция отваря днес нова глава от преговорите си за членство в ЕС, а Сърбия ги започва, съобщи люксембургското председателство на ЕС.

Анкара започва преговори по 17-а преговорна глава "Икономически и валутен съюз". Това е част от споразумението ѝ с Европа да задържи на своя теритотия 2,2 милиона бежанци от Сирия и Ирак. То предвижда още 3 милиарда евро финансова помощ от ЕС и безвизов режим на турските граждани в него от октомври догодина.

Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 година. Досега е отворила 14 от 35 глави и е затворила само една. През 2006 година ЕС реши да блокира осем от преговорните глави заради отказа на Турция да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети от Кипър, което е в нарушение на протокол към споразумението ѝ за асоцииране към ЕС.

ЕС даде съгласието си за започване на преговори със Сърбия преди година, през която протече тяхната подготвителна фаза, а днес те започнаха по същество. Сърбия отваря 32 глава "Финансов контрол" и Други въпроси". Втората включва нормализацията на отношенията с Косово.

Еврокомисарят по политиките на съседство и разширяване Йоханес Хаан каза, че сега започва процес, в който се надява, че Сърбия и Косово ще разберат, че никоя от двете страни не бива да блокира присъединяването на другата към ЕС. Сърбия продължава да не признава Косово, бившата си северна провинция с етническо албанско мнозинство.