Групата на Реформаторския блок в парламента вероятно няма да гласува единодушно днес при третото четене на промените в Конституцията. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев тази сутрин.

"Моето мнение е негативно. Аз имам най-малко две много тежки възражения - едното са прочутите квоти на ВСС, то е запазването на зависим съд и безконтролна прокуратура, вместо независим съд и прокуратура под контрол. Не мога да го приема, не виждам как бих го подкрепил. Другото не по-малко важно са преходните и заключителните разпоредби, които запазват състава на днешния Висш съдебен съвет."

ЩЕ ПРОПАДНАТ ЛИ ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА НА ТРЕТО ЧЕТЕНЕ?

Кънев призна, че след като миналия петък бе гласувано против предложението на РБ, той е излязъл от залата и не е гласувал повече на второ четене на промените.

На въпрос дали е възможно заради неговата позиция днес промените на трето четене да се провалят, той заяви:

"Аз видях мнозинство от 210 депутати без нашите, така че който си сглобява тези мнозинства, не знам Цветанов ли е, Цацаров, Местан, ако обича, да си свърши пак работата."

Лидерът на ДСБ заяви, че няма да подаде оставка като съпредседател на ПГ на Блока, защото според него волята на избирателя е добре представена в групата по този начин.

Той се опита и да обясни смесената позиция на ДСБ в РБ, след като вчера Блокът реши, че остава във властта, ДСБ остана в Блока, но отиде и в опозиция.

РЕФОРМАТОРИТЕ ОСТАВАТ ВЪВ ВЛАСТТА, ДСБ ОСТАВА В БЛОКА, НО ОТИВА В ОПОЗИЦИЯ

"На декларации не вярваме. Очаквам много скоро и колегите от другите партии в Блока да се разочароват и да застанем всички в опозиция. Ако те продължат да вярват на лъжи до края на мандата на този парламент, можете да бъдете сигурни, че ДСБ ще има много ясен път напред, за което вече се подготвяме."

Той подчерта, че не иска напрежение с колегите си в Реформаторския блок. На въпрос дали има шанс ГЕРБ да променят позицията си, Кънев беше по-остър:

"Нямаме такива очаквания. Нямаме доверие на празни приказки. За една година чухме изключителбно много празни приказки, и видяхме много гласувания във формата ГЕРБ-ДПС-АБВ, и говорим за лоши предложения, и трайно лоша финансово-икономическа политика."

Пред БНТ Кънев допълни, че съжалява, че в името на конституционния компромис е подкрепил бюджет '2016, защото той няма да доведе до нищо добро за публичните финанси догодина.

Според него основната нужда в момента е силна дясна опозиция в парламента, която ДСБ искат да изградят. И заяви, че за разлика от колегите си от РБ е дал възможно решение:

"В такава криза следва премиерът да си даде оставката и да се създаде нов кабинет"

КЪНЕВ: ЦЕЛТА НА ДСБ Е ДА ВРАЗУМИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Лидерът на ДСБ коментира и решението на Петър Москов да остане на поста здравен министър:

"Той е здравен министър, по личен, професионален избор, който ще има тежки политически последици за него."

Накрая, отново пред националната телевизия, направи и остро изказване срещу ДПС и гласуването им в петък на второ четене, кето той определи неколкократно като отмятане от първоначалното споразумение:

"Казах, че на турско семейство думата не се цепи на две. А се оказа, че има турци и турци - такива, на които не им се цепи, и такива, на които им се цепи."

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА СТАВА ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР