Проблемът на Европа е, че е предала най-важната част от суверенитета си на САЩ.

Това заявява руският президент Владимир Путин в в документалния филм "Световен ред". Той бе излъчен вчера по телевизионната програма "Россия 1", предаде Дарик. Части от него обаче бяха цитирани в предишните дни.

Западът не може да мигне при мисълта за възможна икономическа интеграция на постсъветското пространство, смята Путин.

Къде е проблемът на Европа

"Европа не провежда самостоятелна външна политика. Тя се е отказала от нея. И е предала част от своя суверенитет, може би една от най-важните части от своя суверенитет, на един блок", каза руският президент.

Според него е напълно нормално, когато част от суверенитета на участници във военно-политически блок се предава на наднационални органи. В случая с Европа обаче този суверенитет не е предаден на наднационален орган като НАТО, а на лидера на този блок - САЩ.

"Аз мисля, че би било правилно нашите партньори в Европа да не се отказват от този суверенитет, да участват всички в разработването на решения. А не просто да козируват всеки път, когато им дават указания някъде отвъд океана", каза Путин.

Същевременно Западът не трябва да налага на други страни своите виждания за демокрацията.

С кого работи Русия

Путин изтъкна, че Русия е готова да работи с който и да било ръководител на други страни и посочи като пример за тясно сътрудничество канцлера на Германия Герхард Шрьодер и френския президент Жак Ширак, с които той е работил в началото на XXI век. И двамата лидери бяпа против войната в Ирак през 2003 г., припомни Путин. И изтъкна, че Русия не ги е увещавала да вземат тази позиция. А Ширак, когото президентът на Русия окачестви като човек с големи енциклопедически знания, предвидил какво ще стане в резултат на намесата. Тези прогнози се сбъднали и интервенцията на САЩ довела до разрушаване на държавността в страни като Ирак и Либия, до процъфтяване на тероризма, до атентатите в Париж.

По отношение на Сирия Путин каза, че руската позиция е честна и последователна и това й придава сила. Според него на Москва е леко да работи както със сирийския президент Башар Асад, така и с американската страна.

"Русия се вслушва във всекиго и накрая избира линия, която й се струва приемлива за всички страни, а не "върти опашка и не мени позицията си", поясни господарят на Кремъл.

Позицията на страната е формулирана въз основа на тези компоненти, които се явяват общи и приемливи, и после на Русия не й се налага да мени мнението си и "да скача от едно на друго място като бълха на ласо" (еквивалент на българската поговорка "Кучето скача според тоягата" - б.р.). Президентът акцентира, че руската позиция за Сирия е формулирана въз основата на диалога, който Русия води със събеседниците си и това именно придава сила на тази позиция.

Колкото до Турция, Русия не иска да разваля отношенията си с турския народ. 

"Както казах в посланието си към Федералното събрание, ние смятаме турския народ за приятелски и не искаме точно с този народ да разваляме отношенията си. А що се отнася до действащото ръководство на Турция - нищо не е вечно под Луната", каза Путин.

На годишната си пресконференция на 17 декември той каза, че турското ръководство "ближе САЩ по едно място".

За Украйна

По отношение на Украйна руският президент каза, че Москва няма да изостави националистите руснаците и рускоезичното население, живеещи в югоизточната част на тази страна, и да позволи тези хора да бъдат "изядени".

Руският президент обаче отрече твърденията на независими наблюдатели и на медии, че руски редовни войски участват в конфликта в Украйна. Преди три дни обаче той призна, че страната му има военнослужещи Източна Украйна, които изпълняват "някои военни задачи".

Кремъл няма да размахва ядрена сопа

Русия е сред водещите ядрени държави и в това си качество ще усъвършенства това оръжие, увери Путин.

"Ние никога не сме размахвали и никога няма да размахваме тази ядрена сопа. Но в нашата военна доктрина на нея й се полага дължимото място и роля", отбеляза държавният глава.

Той се надява да няма глобална ядрена война. В съвременните международни условия това би било планетарна катастрофа.

"Бих искал да се надявам, че на планетата Земя няма да има толкова откачен човек, който да реши да използва ядрено оръжие", подчерта руският лидер.

За приноса на Германия

Според него, когато се говори за мир и стабилност по света, не бива да не се отчита съвременната роля на Германия. По тази причина трябва да се развиват международни отношения в направление, което ще им предаде по-голяма стабилност. А световният ред се поддържа от международното право, в основата на което лежи уставът на ООН.

Путин допълни, че разпределението на силите очевидно се е променило, което трябва да се вземе предвид. Той даде за пример обстановката в Германия и каза, че не може всички поколения германци да се чувстват пораженчески заради стореното от нацистите.

"Имаше германци, които се бориха с нацизма", припомни Путин. И допълни, че по време на Втората световна война в неговото семейство са загинали и пострадали много хора.