Бившият полски президент (1990-1995) Лех Валенса призова за референдум, който да принуди управляващата партия "Право и справедливост" да свика предсрочни избори, предаде АФП.

"Трябва да помислим как да се самоорганизираме и да настояваме за референдум, да покажем чрез референдум, че две трети са против такова управление и за съкращаване на мандата на този парламент", каза пред частното радио "Зет" Валенса - някогашен лидер на профсъюза "Солидарност", сложил край на комунизма в Полша.

Изказването му бе по повод приетата вчера от долната камара на Сейма конституционна поправка. Според юристи и активисти тя ще подкопае разделението на властите и ще парализира Конституционния съд.

"Това правителство действа срещу Полша, срещу нашите постижения, срещу свободата и демокрацията. Да не говорим, че то ни направи за смях пред света. Срамувам се да пътувам в чужбина", изтъкна Валенса.

"Право и справедливост" спечели с абсолютно мнозинство парламентарните избори през октомври. Причина за победата бяха обещанията за повече социални придобивки. Много от поляците смятат, че икономическите успехи на страната не са равномерно разпределени.

От ляво на дясно в първата редица: полската премиерка
Барбара Шидло, лидерът на партия "Право и справедливост" Ярослав Качински
и депутатът Ришард Терлецки ръкопляскат след приемането на спорните промени.

Спорните промени бяха приети с 235 гласа "за" срещу 181 "против" в долната камара след разгорещен дебат. Те бяха предложени от "Право и справедливост". От консервативната партия твърдят, че искат да реформират съда, който все още бил контролиран от "близки приятели" на предишното правителство.

Една от промените предвижда решенията по делата да се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети (при 15 съдии) за всяко решение. Това значи, че са достатъчни гласовете на десет магистрати.

Критиците твърдят, че по повечето дела ще бъде невъзможно да бъде постигано такова мнозинство, както и че това ще затрудни приемането от съда на валидни решения по спорни въпроси. Опозицията смята закона за противоконституционен, както и за опит да бъде ограничена работоспособността на съда.

Друга постановка предвижда решенията по делата да се вземат с мнозинство от поне 13 от 15-те съдии в състава на Конституционния съд. Засега решенията можеха да бъдат приемани с доста по-малко мнозинство. Правозащитни организации твърдят, че при новото положение съдът ще може да разглежда доста по-малко дела, което значително ще забави работата му.

Сега законодателните мерки отиват в Сената, където се очаква да получат бързо одобрение. Те вероятно ще бъдат подкрепени и от президента Анджей Дуда. И той е от "Право и справедливост".

Конституционният съд е в конфликт с президентството и с парламента. 

Заради опитите да бъде неутрализиран съдът Полша е подложена на все по-силни критики в международен и вътрешен план. През последните седмици имаше големи улични протести на привържениците на двата лагера в спора. Сред протестиращите срещу властта има много бивши дисиденти от някогашната "Солидарност", чийто лидер беше Лех Валенса.

ПОЛЯЦИТЕ НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ

Лех Валенса няма влияние върху правителствените решения. Думите му обаче имат тежест върху общественото мнение в Полша, отбелязва АФП.

Критиките на бившия президент съвпадат с нарастващото безпокойство сред поляците, които са недоволни от политиката на управляващите.