Частната американска разузнавателна и анализаторска група Stratfor публикува своите прогнози за това, което ке се случи през следващите 10 години на световната политическа и икономическа сцена, пише Business Insider.
Анализаторите смятат, че са извели основните тенденции, като според тях след 10 години светът ще е много по-опасно място за живеене, силата на САЩ ще отслабва, а другите големи икономики ще са в хаос и упадък.

Ето и 11-те тенденции

Русия ще се срути

Няма да има въстание, но възможността Русия да поддържа Руската федерация отсламва и това ще създаде вакуум, в който ще съществуват отделни фрагменти от нея.

Санкциите, падащите цени на петрла, сриващата се рубла, увеличаването на военните разходи и нарастващото международно недоволство ще отслабят силата, с която централното правителство държи най-голямата държава в свет

Русия няма официално да се раздели на отделни държави, но ще стане съставена от полуавтономни райони, които може дори да не се разбират помежду си.

Изглежда невероятно Русия да оцелее в настоящата си форма, пишат авторите на доклада.

... а САЩ ще трябва да използват военна сила, за да осигурят ядрения арсенал на страната.

Руската ядрена инфраструктура е разпръсната в голяма географска област. Ако политическата дезинтеграция се случи, голяма част от ясрения арсенал ще остане уязвим в една от най-опасните световни зони на силов вакуум. Разпарчетосването на рускя ядрен арсенал може да бъде най-голямата криза на следващото десетилетие, смятат от Stratfor.

И дори САЩ ще трябва да мислят дори за дислокацията на военни части, за да осигурят безопасността, или да помогнат за създаването на икономически жизнено правителство во регионите, за да се неутрализира рискът от ядрен инцидент.

Германия ще има проблеми...

Германия е експортно зависима страна и тя се облагодетелства от еврото и свободната търговия в ЕС. Но това означава, че ще загуби повече на фона на задълбочаващата се криза в еврозоната и нарастващия евроскептицизъм.

Вътрешното производство няма да балансира спада на износа и като към това се добави намаляващото й население, страната я очаква стагнация в японски стил.

...но Полша ще e сред лидерите на ЕВропа

Според доклада политическото и икономическото значение на Полша ще нарастват. Нейното население спада по-бавно от това на останалите държави в ЕС. Това, че е най-голямата и прасперираща европейска държава на руската граница ще й даде ролята на регионален лидер с голям икономически и политически престиж.

В процеса ще й помогне и доброто дългосрочно стратегическо партньорство със САЩ.

Ще има четири Европи

Доскоро обединението на Европа изглеждаше като необратима сила. Но след 10 години в ЕС ще има разделение на Западна Европа, Източна Европа, Скандинавия и Британските острови. Границите няма да се променят, но тези региони няма да бъдат кохерентно сързани, както преди.

ЕС може да оцелее в някакъв смисъл, но европейските икономика, политика и военни операции ще бъдат управлявани предимно ччер двустранни или многостранни съглашения, които няма да бъдат обвързващи, пише в доклада. Някои държави може да имат резидентно членство в силно модифицирания ЕС, но това няма да предопределя Европа.

Турция и САЩ ще трябва да се сближават заради неочаквана причина

Няколко арабски държави са в състояние на свободно падане и хаосът едва ли ще свърши скоро. От това печели Турция, която е относително силна икономически и стабилна политически стран.
Турция няма желание да се намесва в регоналните конфликти по границите си, но ще трябва да стори това, като ще стане партньор на САЩ. В същото време тя ще търси помощ от Щатите, за да държи Москва извън задния си двор чрез съвместно управление на черноморската си зона.

Китай ще се изправи пред сериозен проблем

Трудно десетилетие на забавен растеж очаква суперикономиката. Това ще води до намаляване на благосъстоянието и засилване на политическото потисничество.

Освен това досега постигнатият ръст е разпределен изключително неравномерно, като от него се облагодетелстват само големите пристанищни градове.

А регионалните проблеми са създавали политически хаос в Китай през цялата му история. 

Япония ще бъде изгряващата азиатска военноморска сила

Япония има вековни военноморски традиции и като островна нация е зависима от вноса. Китай строи съвършена армада и може да стане още по-агресивен в контрола на морските търговсик пътища в Езточнокитайско море, Южнокитайско море и Индийския океан, от които зависи Япония.
Япония няма да има друг избор, освен да увеличава пропорционално военноморските си сили, за да охранява търговските пътища. 
 
Южнокитайските острови няма да дадат старта на война, но...

Ригионалните сили ще решат дали споровете за Южнокитайските острови си заслужават военна кампания, но те все още остават симптом за рискова политическа динамика.
Русия губи силата си да охранява своите морски интереси. В същото време Китай и Япония ще имат интерес както да получат контрол над островите, така и да пречат един друг на придобиването им.

Ще има 16 мини-Китаи

Китайската икономика се забавя, което е добре дошло за няколко държави, които ще дръпнат поръчките за евтина работна ръка. Това са Мексико, Никарагуа, Доминиканската република, Перу, Етиопия Уганда, Кения, Танзания, Бангладеш, Мианма, Шри Ланка, Виетнам, Лаос, Комбаджа, Индонезия и Филипините.

Тяхното икономическо положение ще се подобрява през десетилетието.

Силата на САЩ ще отслабва

Със свят, който става все по-безреден и трудно предсказуем, САЩ все по-малко ще играят активна роля в решаването на световните проблеми.

Нарастващата икономика, увеличеното вътрешно производство на енергийни източници, намаляващият износ и сигурността да бъдеш едно от най-стабилните места на земята ще даде на САЩ лукса да може да се изолира от световните кризи. Тази по-сдържана роля на САЩ в световните дела ще направи света още по-непредсказуемо място и това е реалност, пред която останалите държави ще трябва да се изправят.