НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

 

Президентски декрет на Барак Обама, обявен в последния ден на 2015, нарежда да се издадат разрешителни за работа на 120 хиляди випускници от чужбина на университетите и колежите в САЩ, съобщи Белият дом.

 

Бройката надхвърля многократно лимита, гласуван от Конгреса и поражда нови опасения за сигурност, след като значителна част от облагодетелстваните идват от Близкия изток, коментира Нийл Мънро, кореспондент във Вашингтон на новинарския сайт „Брейт Барт“. Заповедта на Обама бе публикувана от Управлението за вътрешна сигурност и със сигурност ще засили опозицията срещу демократическата партия през 2016 г., когато се провеждат изборите за нов президент на САЩ. Издаването на разрешителни за работа ще удари също младите американци, които завършват университетите и се опитват да намерят добре платена работа, за да върнат образователните си кредити, които понякога имат размера на жилищна ипотека.

 

Документът от 181 страници създава нов прецедент на трудовия пазар за висшисти, тъй като позволява на работодателите да наемат чужденци при много по-ниско заплащане.

 

Обама отиде до крайност срещу имиграционната система“, коментира имиграционния адвокат Джон Миано. „Това, което той прави на практика дава зелени карти на хора, които са с визи H-1B (работни визи за ценни специалисти от чужбина), които не са в състояние да ги получат заради ограничените квоти“, допълва правистът.

Декретът идва в добавка към намерението на Обама да амнистира над 2 милиона незаконни имигранти, срещу което са повечето американци, особено след заплахите на „Даеш“ да извърши нови терористични нападения в САЩ. Акциите на президента се оценяват като стремеж да спечели за Демократическата партия много нови гласове за предстоящите избори. Крайни либерали от ляво предложиха да се даде право да гласуват дори на хора, които нямат гражданство на САЩ, което е в пряко противоречие с Конституцията.

 

В коментара си Нийл Мънро посочва, че изпълнителната заповед, която пренебрегва Конгреса, е възможна единствено след като републиканският председател на Камарата на представителите Пол Райън сви байрака и даде зелена улица на новия федерален бюджет, който възлиза на рекордния 1 трилион долара. Капитулацията на Райън също така изключи от гласуваните фискални документи изискването за ограничаване на разрешителните за работа за чужденци, което бе предложено от сенатора Джеф Сешънс. Инициативата му бе отхвърлена както от демократите, така и от републиканците в Конгреса. Приемането на неимоверно раздутия бюджет за следващата финансова година наля допълнително масло в огъня на вътрешния бунт в Републиканската партия. Огромен брой нейни редови членове по тази причина бойкотират фаворитите на политическата сила и подкрепят милиардера Доналд Тръмп, който не е професионален политик.

 

През 2012 г. Обама прие друг декрет, който даде възможност за работа на над 800 хиляди млади имигранти, които са родени в семейства на незаконни пришълци. През 2015 г. съдилищата в много щати блокираха приетата през ноември миналата година амнистия да се даде право на труд на 5 милиона имигранти, чийто деца са родени в САЩ. От 2009 до 2015 г. Обама разреши на 250 хиляди души от Централна Америка да подадат петиции за политическо убежище в САЩ. През 2013 г. президентът добави допълнителни 2 милиона чуждестранни работници в американската икономика, докато над 4 милиона млади хора се опитваха да получат първото в живота си назначение.

 

Целта е работниците в САЩ да бъдат лишени от защитата, която им е осигурена чрез системата за квоти в издаването на зелените карти, която е приета от Конгреса, а не от Белия дом“, смята адвокатът Миано.

Досегашната практика за чужденците завършващи университети и колежи в САЩ има разрешаваше да работят до 5 години с визи H-1B. От нея се възползваха 650 хиляди души. В пресата обаче бяха публикувани журналистически разследвания за сериозните нарушения при издаването на този вид визи. В дискусията по въпроса дори бе предложено това облекчение да бъде премахнато, защото вече не отговаря на първоначалната идея да бъдат създадени условия за привличане на даровити специалисти в областта на информационните технологии.

 

Двойният стандарт позволява на работодателите да наемат дипломирали се чужденци с много по-ниски заплати от средните. В същото време съществуват ограничения, които не позволяват на компаниите да назначават млади американци с висше образование със заплащане под определения минимум в даден бранш.

 

За отбелязване е фактът, че когато чуждестранните работници загубят работата си Обама вдига на крак Управлението за вътрешна сигурност за ги защити. Когато американските работници останат на улицата, Обама не прави за тях абсолютно нищо“, коментира Джон Миано.

Междувременно сбогуването с 2015 г. кара някои медии в САЩ да направят равносметка – какво е донесла тя на частните предприемачи. През нея Белият дом е въвел нови камари от държавни регулации, които се побират на 81 611 страници. С това е счупен рекордът на 2014, когато броят на новите разпоредби се е побрал на 77 687 страници.

 

Много от най-важните държавни канони засягат Агенцията за околната среда и нейната програма за чиста енергия, а така също Федералната комисия за комуникациите, която през 2015 г. се бореше да въведе правила за неутрален интернет. В основата им е кибернетичната мрежа да бъде регулирана така, както... водопроводите и канализацията. Поддръжниците на свободата на словото предупреждават, че в крайна сметка електронната мрежа може да бъде подложена на нови данъци, които да забият последния пирон в ковчега на свободния интернет.

 

През 2015 г. Барак Обама е издал 29 декрета и 31 изпълнителни меморандума. Очаква се 2016-та да бъде годината, през която президентът ще се опита да постави рекорд в областта на налагането на вето върху решения на Конгреса, които не са в тон с неговата политика. В тази връзка консервативни коментатори посочват, че Обама е "прибрал" Конституцията на САЩ в гардероба си.