Вътрешните министри на държавите от ЕС ще обсъждат в понеделник в Амстердам дали европейската зона без паспортни проверки, известна като Шенген, да продължи контрола по някои от вътрешните си граници и след май, когато изтичат законно установените срокове, в които отделни нейни държави-членки могат да го поддържат извънредно.

Това съобщи днес говорителка на Европейската комисия, след като бе помолена да потвърди или отрече публикации в италианските медии, че Брюксел смята да предложи на министрите да суспендират за две години Шенгенското споразумение между 26 европейски страни.

"Министрите в понеделник, в Амстердам ще имат възможност да обсъдят на обеда си - това е в дневния им ред - какви стъпки трябва да се предприемат, след като се приближим към края на максималния период (за поддържане на контрола - б.а.) през май", каза Наташа Берто, говорителка в Комисията по въпросите на миграцията, убежището и вътрешните работи. 

"Няма суспендиране на Шенген на масата", добави тя. "Не това е, което (Шенгенският граничен) кодекс предвижда. Член 26 от кодекса предвижда, че ако сме в ситуация, където сме установили, че има продължаващи слабости на една или повече от външните граници на ЕС, тогава Съветът (държавите-членки - б.а.), основавайки се на предложение от Комисията, може да приеме решение, което разрешава продължен, временен контрол по вътрешните шенгенски граници... за максимум две години".

Тя посочи, че такова решение би посочило за кои точно вътрешни граници в зоната става дума. 

На световния икономически форум в Давос вчера премиерите на Франция и Италия Манюел Валс и Матео Ренци предупредиха, че дългосрочното връщане на границите в Шенген ще е "краят на ЕС".

Това политическо говорене се засилва успоредно с нежеланието на няколко централноевропейски страни  - Чехия, Словакия, Унгария и Полша - да приемат бежанци преразпределени им от по-старите членки на ЕС, между които богатите Германия, Швеция, Австрия и "фронтовите" Италия и Гърция, както и с продължаващия поток от хиляди нелегални имигранти на ден от Турция през Гърция към вътрешността на Европа. 

Шенгенският кодекс позволява на участващите в зоната държави временно да възстановяват контрола по вътрешните ѝ граници при предвидени или непредвиден обстоятелства свързани с обществения ред и с националната сигурност. Максималният срок, в който отделните страни могат да правят това, е шест месеца. В момента такъв контрол поддържат Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Франция и Швеция. По-рано през 2015 година го бяха въвели Малта, Словения и Унгария, но след това го прекратиха.