Петър Томов

Наш корепондент

Тампа, Флорида – Пентагонът твърди, че от началото на въздушната война срещу „Даеш“ досега са избити 25000 джихадисти. През 2014 г ЦРУ определи на около 31000 броят на мюсюлманските екстремисти, които се бият под командването на Абу Бакр ал Багдади. Само през декември 2015 г били ликвидирани 2500 терористи.

Официални лица от администрацията на президента Барак Обама обаче признават, че след 17 месеца масирани бомбардировки и ракетни удари, броят на черноризците от „Даеш“ остава все същият, пише „Вашингтон таймс“. Някой дезинформира или пък военното ведомство на САЩ все още работи по „редактираните“ доклади, подготвени от експерти на Централното командване(СЕНТКОМ), разположено в базата на ВВС „Макдил“ в Тампа.?

Миналата година „Клуб Z” писа за скандалът, който се разрази, след като анализатори от от СЕНТКОМ изпратиха официален протест до Пентагона, че шефовете им ги натискали да завишават данните за успехите в битката с джихадистите, за да се харесали на Белия дом. Започна разследване, но не се знае дали истината ще изплува някога.

От 1 януари до 31 декември 2015 г бойните самолети на САЩ за хвърлили 23144 бомби над Ирак, Сирия, Афганистан, Йемен и Сомалия, сочи доклад на изследователя Мика Зенко от вашингтонския мозъчен тръст - Съвет за международни отношения. Това прави по 60 бомби на ден. Коалиционните партньори на САЩ са хвърлили още 5570 експлозивни боеприпаси от небесата. Заключението на Зенко е, че масираните бомбардировки не само не са отслабили „Даеш“, но напротив, всяка бомба паднала от небето е подействала като реактив в кампанията за набиране на нови бойци под черните знамена на екстремистите.

Изследователят посочва, че в стремежа си да бъде пратен в забрава тероризмът, е направено много малко или почти нищо, за да бъде предотвратена трансформацията на една личност в екстремист в Близкия изток.

Интернет, или по-точно социалните страници като Фейсбук, Туитър и т.н. са главният инструмент, използван от „Даеш“ в кампанията за промиване на мозъци и доктриниране на млади хора в ислямския свят за превръщането им в терористи камикадзета. През 2015 г шефът на Пентагона Аштън Картър посети два пъти Силициевата долина – през юни и ноември - и дискутира с шефовете на Гугъл, Яху и други големи компании какво може да се направи, за да се блокира изключително успешната кампания на джихадистите в мрежата. Пресата в САЩ обаче продължава да задава въпроса, защо след като Америка разполага с най-добрите компютърни специалисти, досега нито една от страниците на „Даеш“ на е била блокирана?

Критици на вашингтонската стратегия за ликвидиране на най-голямата и най-добре организирана ислямска терористична организация в историята, посочват, че администрацията на Барак Обама се е провалила в усилията си да премахне заплахата от нови нападения в Европа и САЩ.

След година и половина Белият дом дава признаци, че започва да се вслушва в съветите на висши чинове от армията, които повече от две години настояват за сухопътна операция срещу „Даеш“. Бившият герой от Ирак и Афганистан генерал Дейвид Петреъс още навремето предрече, че победа срещу джихадистите в Ирак и Сирия не може да бъде постигната само с въздушна война.

Вашнгтон изглежда най-сетне обмисля друга посока във войната с тероризма, сигнализира в Истанбул, Турция, вицепрезидентът Джо Байдън. „Ние знаем, че е по-добре ако постигнем политическо решение, но сме готови ако това е невъзможно да намерим военни средства в операцията за ликвидирана „Даеш“, заяви той на пресконференция. От визитата на Байдън не стана ясно как точни ще участва Турция в кампанията срещу ислямистите. Основен проблем е, че досега Анкара имитираше военни действия срещу „Даеш“, а бомбардираше главно силите на кюрдите. Не се знае какъв точно е дипломатическият багаж на Байдън, който той ще отнесе от Истанбул заедно 40-те килограма турска баклава за Белия дом.

По всичко изглежда, че мирните преговори за Сирия в Женева са блокирани, ако не и провалени. Наблюдатели от Близкия изток посочват като причина сблъсъкът между позициите на САЩ и умерената сирийска опозиция. Източници, участващи в диалога, разкриха, че основният проблем е, че САЩ натискат лидерите на бунтовниците да следват предписанията на Иран и Русия, които искат да запазят на власт диктатора Башар Аасад. Провалът на диалога е добре дошъл за руския президент Владимир Путин, чийто подход към конфликта е да се използват военни средства. Фактите сочат, че руските бойни действия в Сирия са стабилизирали армията на Асад, която е успяла да си върне 1,3 на сто от завзетите от джихадистите територии. Освен, че иска да задържи Аасад на власт, Кремъл се старае да подкопае потушаването на пожара в Бизкия изток преди края на мандата на Обама.

Президентът на САЩ няма повече възможности ако иска поне една положителна придобивка във външната политика на САЩ. Използвайки снежната буря, която блокира правителството във Вашингтон, лидерът на републиканците Мич Маконъл и сенаторът Линдси Греъм, се опитват зад кулисите да гарантират прокарването през Сената на резолюция, която дава възможност на Барак Обама да взема важни военни решения без да иска одобрението на Конгреса. Критици посочват, че това е пореден опит да бъде запратена в архив Конституцията на САЩ. Истината обаче сочи нещо друго. Законодателите и от двете партии от дълго време са заети единствено с оставането си на власт. Работното им време е посветено основно на срещи с финансови донори и лобисти.

Надеждата е, че най-накрая – след 17 месеца и около 3,5 милиарда долара разходи за въздушната война, Пентагонът ще получи зелена улица да действа по суша. Миналата седмица спецчасти на САЩ са успели да завземат база на ВВС на Асад в Източна Сирия. Аштън Картър пък съобщи, че изпраща 101-а въздушнопреносима дивизия да върне контрола върху Мосул в Ирак и оттам да атакува град Рака, считан за столица на „Даеш“ в Сирия. Тук обаче съществува сериозен проблем. Ако американците напреднат, може да се озоват лице в лице с руските войски.