БЕРЛИН -  Европол предупреждава за опасност джихадисти от Сирия да изградят терористични лагери на Балканите. Според европейската полиция Югоизточна Европа се превръща в убежище за ислямисти, вече процъфтьва и нелегалната търговия с оръжие.

Това съобщава днес онлайн изданието на сп. “Шпигел” и посочва красноречив пример за предупреждението на Европол.

По-миналия уикенд в една късна вечер тежко въоръжени полицаи и войници спират автомобил точно пред манастира “Високи Дечани” в Косово. С насочени пистолети те принуждават четирима мъже да слязат и ги отвеждат. В багажника на колата са намерени автомат, пистолет, много муниции и ислямистка литература.

"Не за първи път в Косово са арестувани джихадисти. През юли 2015 г. полицията е задържала петима заподозрени в подготовка да отровят питейната вода на столицата Прищина. През ноември на границата с Македония са арестувани трима джихадисти. Косово е най-застрашенено в Югоизточна Европа. От 700-те ислямисти от региона, които са се били или още се бият в Сирия, повече от половината са косовари. Според службите за сигурност поне 120 от тях са се върнали в Косово. Но и други държави са засегнати. През последните месеци в Югоизточна Европа са задържани десетки джихадисти”, пише изданието и цитира политическия анализатор Наим Ражити:

"Опасността е налице и тя става все по-голяма на първо място поради факта, че все повече бойци се завръщат от Сирия.”

Според експертката по политически ислям Дуня Ларизе, която работи във виенски институт, западните медии подценявали опасността и твърде малко съобщавали за случващото се на Балканите. Тези медии гледали на Югоизточна Европа като на задния двор на континента.

“При това европейски сили за сигурност отдавна предупреждават за обострещия се проблем с джихадистите в Югоизточна Европа и предимно в държавите от Западните Балкани. Средата на януари Европол представи свой анализ относно новите стратегии на “Даеш” ("Ислямска държава" - б.а.). В него се посочва, че в лагери в държави от ЕС и на Балканите джихадисти се обучават да извършват терористични актове в Европа. Програмата включва обучение в стрелба, техники за умъртвяване и предприемане на предпазни мерки срещу подслушване. Европол не дава конкретни примери. Според журналистическо разследване на австрийския в. "Ди Пресе" обаче такъв лагер вече бил изграден в близост до словенската столица Любляна”, пише “Шпигел”.

Според изданието Западните Балкани били по-скоро убежище след завръщане от Сирия, както и място за обучение на терористи, а не цел на атентати. В Югоизточна Европа, предимно в Албания, Босна и Косово държавните и силовите структури били слаби. Полицията и службите за сигурност били малобройни и с лошо техническо оборудване. Едва наскоро те започнали да си сътрудничат с европейски колеги.

За възхода на ислямизма допринасяли и хроничната икономическа и социална мизерия в държавите от Западните Балкани. При висока безработица сред младежта тя ставала лесна мишена за радикализиране с цел упражняване на насилие.

Изданието припомня, че след разпада на Югославия и разграбването през 1997 г. на албанските оръжейни складове огромен оръжеен арсенал и до днес не бил издирен. Над 1 милион нелегални оръжия се препродавали в региона – от пистолети и гранати до автомати и противотанкови гранати. Цените били атрактивни – един калашник се продавал на черния пазар на цена от 300 до максимум 500 евро.

Както стана известно след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., оръжията са били закупени от държави на Балканите. Малко преди кървавите нападения в Бавария беше задържан Влатко В. от Черна гора. В автомобила му бяха открити автомати, ръчни гранати и взривни вещества, както и адрес в Париж.

Това, че той не стигна до целта си, не означава, че на други не им се е удало.

В заключение “Шпигел” отново цитира Наим Ражити:

"Повечето държави от Западните Балкани пренебрегват проблема с нелегалната търговия с оръжия. Сега хора и оръжия от региона се отправят предимно към Сирия. Днес трябва да сме загрижени точно така, както и за времето, когато този поток ще поеме в обратна посока."