Историята ще отдаде заслуженото на Ангела Меркел. Канцлерката ще надживее на поста си сегашните й противници по овладяването на бежанската криза.

Навремето дълго е била оспорвана и далновидната политика на Хелмут Кол по обединението на Германия, но историята му е дала право. Всички канцлери на Германия в крайна сметка са намирали признание, ако в бурни времена не са променяли курса си.

Това е категоричното мнение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изложено в интервю за в. “Билд” по повод заседанието утре и в петък на Европейския съвет в Брюксел.

Според Юнкер свидетелство за мъдрост и политическо лидерство било изреченото от Меркел по повод бежанската вълна: “Ще се справим!”

“Всичко друго е капитулация пред популистите”, смята той.

Шефът на ЕК съзира и напредък в европейската политика по проблема с мигрантите. Благодарение на важни решения на турското правителство сега все по-малко бежанци достигали до Западна Европа. През октомври м. г. от Турция в Гърция идвали 7000 мигранти дневно, през декември 3500, а сега 2000 души. Наред с това в момента в Гърция се взимали пръстови отпечатъци на 9 от 10 бежанци, докато през септември на миналата година процентът бил едва 8 на сто.

По повод разнобоя между държавите от ЕС по преразпределянето на бежанци Юнкер заявява:

“Естествено, че за мен би било далеч по-добре, ако тези държави биха разбрали толкова бързо, колкото германската канцлерка, че само заедно можем да овладеем бежанската криза, както по-рано и дълговата. Но междувременно конкретна помощ оказват и държави, които в началото бяха критично настроени. По отношение на бюджета на ЕС всички са солидарни. За рекордно кратък срок удвоихме средствата и чрез пренасочване мобилизирахме 10,1 милиарда евро.”

По повод искането на източноевропейски държави да се затвори македонската граница с Гърция, Юнкер коментира:

“Да си сътрудничим с трети държави, за да се затвори границата с една от нашите членки, не е нито правно допустимо, нито политически приемливо. Ние сме за сигурност на тази граница и то от двете й страни – гръцката и македонската. Можем да се справим, само ако си сътрудничим и координираме действията си – без да рушим доверие и да залагаме на карта Шенген, а така и свободата си.”

Юнкер изразява мнението си по т.н. "Brexit":

“Ангажирахме най-добрите си екперти, които да намерят решения за такава сделка с Великобритания, която да е честна спрямо британците и останалите държави членки на ЕС. Дори когато пред съд, в открито море и в европейската политика всичко да е възможно, аз съм убеден, че фактите относно вътрешния пазар, търговската политика на ЕС и европейската тежест на световната сцена говорят сами за себе си. Ние се нуждаем от Великобритания в европейското ни семейство, а британците се нуждаят от Европейския съюз.”