ГЕРБ и Реформаторският блок се оказаха на различни позиции, относно гражданската инициатива на "Правосъдие за всеки", свързана със съдебната реформа. Представители на иницативата изпратиха писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, в което я упрекват, че тя нарушва закона за референдумите, като не допуска техните идеи за разглеждане в пленарна зала.

"ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" ДО ЦАЧЕВА: НАИСТИНА ЛИ ЩЕ НАРУШИТЕ ЗАКОНА?

От "Правосъдие за всеки" предлагат създаване на независим зам.-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и на главния прокурор и др.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) шефът на парламента Цецка Цачева не е нарушила закона, като е върнала тази инициатива в комисията и не я е допуснала до пленарната зала. Още вчера Кирилов обясни, че подобна е била практиката по отношение на гражданските инициативи в предишни мандати на парламента. Според него в случая става дума не за нарушаване на закона, а за пропуск в самия закон, защото не е редно инструментът гражданска инициатива да се приравнява до искане за референдум.

ЦАЧЕВА ПРАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА "ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Петър Славов от Реформаторския блок пък заяви, че той и негови колеги от парламентарната група са пратили писмо до председателския съвет на парламента с искане тази инициатива да бъде разгледана от пленарната зала. Той не се ангажира с коментар дали Цачеа е нарушила закона за референдумите, защото не е запознат в детайли с казуса.

Преди 3 седмици правната комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации излязоха с решение тези предложения да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане. Председателят на парламента Цецка Цачева върна това решение обратно в правната комисия с мотива, че то е недопустимо до зала.

Според чл. 52, ал. 1 от закона обаче органите, към които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение. В случая органът, който трябва да се произнесе, е парламентът.