EC призова Турция да уважава свободата на медиите, предаде БГНЕС.

Брюксел отправи този призив, след като турската полиция завзе редакцията на най-продавания опозиционен вестник „Заман”. Това се случи дни преди Съюзът и Анкара да проведат среща на върха за намиране на изход от мигрантската криза.

СТРЕЛБА С ГУМЕНИ КУРШУМИ ПРЕД РЕДАКЦИЯТА НА "ЗАМАН" (СНИМКИ+ВИДЕО)

"ЕС многократно е подчертавал, че Турция, като страна кандидатка, трябва да зачита и насърчава демократичните стандарти и практики, включително свободата на медиите", се казва в изявление на дипломатическа служба на ЕС.

Лидерите на Европейския съюз и на Турция ще се срещнат в Брюксел в понеделник в опит да се приложи договорката от 2015 г. Според нея Анкара трябва да ограничи потока от мигранти към Европа в замяна на помощ и обещанието да ускорят преговорите за присъединяването й към ЕС.

ГАЗ И ВОДНО ОРЪДИЕ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ В ТУРЦИЯ

"Свободни, разнообразни и независими медии представляват един от основните елементи на едно демократично общество, което улеснява свободния поток на информация и идеи и осигурява прозрачност. Всяка страна, и по-специално тези, които водят преговори за присъединяване към ЕС, трябва да гарантират основните права, включително свободата на изразяване и правото на съдебен процес в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека", се казва в изявлението на ЕС. "

“Заман” публикува днес предизвикателно издание. То съдържа предупреждение за мрачни дни в историята на пресата, след като властите завзеха централата вчера. 

Два дни поред имаше сблъсъци пред редакцията на вестника в Истанбул. Днес се стигна до раняването на трима души.