Не беше отдавна, когато Европа бе отчаяна от поредната държава, изправена на ръба на фалита. През 2013 г. финансовата система на Кипър беше обхваната от паника, след като рейтингът на правителствените облигации беше понижен на ниво боклук, а пред банкоматите се извиха дълги опашки, след като банките бяха затворени, пише CNBC.

Вече е март 2016 г. и чрез спасителна програма, реформи и затягане на колана, страната напуска 3-годишната спасителна програма за €10 млрд. В понеделник Кипър прекрати програмата за €10 млрд. финансиране от "Тройката" - Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия, без да поема допълнителни ангажименти. На практика 30% от средствата дори не са били използвани.

Еврогрупата - организацията, която наблюдаваше изпълнението на програмата, приветства излизането на Кипър от нея и подчертава позитивното развитие на икономиката и оздравяването на банковата ѝ система.

Изходът е важен за островната държава, защото ѝ дава възможност за завръщане на международните финансови пазари, след като стана четвъртата страна от ЕС (след Ирландия, Португалия и Гърция), прибегнала до спешна финансова помощ.

През 2013 г. банковата система на Кипър изпадна в сериозни затруднения заради голямата си експозиция към Гърция, която изпадна във финансова криза година по-рано. В замяна на помощта от €10 млрд. Кипър трябваше да предприеме допълнителни мерки като "пострижка" на депозитите и банкови контроли.

Кипър предприе една от най-радикалните банкови мерки, като "прибра" депозитите на стойност над €100 000, колкото е гарантираният им размер. Много от тях бяха на руски граждани, които използваха местните банки за укриване на доходи.

Но голяма част от успеха на Кипър се дължи на стриктното спазване на фискалните ограничения, както и прилагане на реформи в обществения сектор и пенсионната система и план за приватизация.

Въпреки всичко лошите кредити в банковата система все още са на доста високо ниво, като общата им стойност е над €27 млрд. Безработицата, която е 15,3%, е сред най-високите в ЕС.