Политическата стабилност не може да е цел, а реформите нямат алтернатива. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си пред парламента след завършилите политически консултации, които той проведе с партиите.

"Политическата стабилност означава отговорно действие от всеки. Диалогът сега е по-конструктивен, отколкото в 42-ото НС. Стабилността не е цел, а средство. Нашата цел е прогрес и развитие. За това трябват реформи и няма друга алтернатива. Политическата стабилност е нужна като фактор", заяви Плевнелиев.

Президентът обърна особено внимание на съдебната реформа.

"Извършените промени в Конституцията са полезни и правилни. Те са важна, но недостатъчна стъпка напред. Всички партии се обединиха за важността на реформата в правосъдието. Видими разултати все още няма. Ако виждането за съдебната реформа е да отигравме ситуации от доклад до доклад няма да постигнем резултати. Доколко силна е волята за реформи ще проличи при приемането на закона за съдебната власт, антикорупционното законодатество..Трябва по-голяма отчетност на прокуратурата. Сега е времето за решителен обрат за силно антикорпуционно закондателство. Съдебната реформа е в центъра на всичко. Само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите", заяви Плевнелиев.

Според него политиците вече могат да започнат дебата за България 2030.

"Поставих акцент върху стратегическото планииране. Успешните държави са тези, които имат план за действие и където политическият елит е обединен около националните интереси. Трябва да покажем че независимо от идеологическите различия ние сме в състояние да се обединим върху националните приоритети", каза Плевнеливе.

Той припомни, че предишните ни национални цели - членство в ЕС, НАТО и изграждане на пазарна икономика вече са постигнати. Като нови такива той посочи изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, ускоряване на модернизацията, членство в Шенген и Еврозоната и др.

Според Плевнелиев благодарение на националната програма за енергийната ефективност за пръв път ще спечелият не олигарсите, а българските граждани, чиито сметки ще за ток паднат двойно, а цените на имотите им ще поскъпнат.