Международното състезание ще се проведе на 23 и 24 април в повече от 150 града в света. То е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. У нас домакини на конкурса са София (Интер Експо Център), Бургас (Професионалната Гимназия по Механоелектротехника и Електроника) и Пловдив (Висшето училище по сигурност и икономика), а Булсатком като иновативна и технологична компания ще бъде партньор на събитието.
Регистрацията за участие в „Space Apps Challenge“ ще бъде активна до 23 април т.г. за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България. Няма ограничения за участие. 
В състезанието ще може да се участва и виртуално от всяка точка в България. Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства, които ще бъдат обявени през март, т.г.. Те ще бъдат в една от следните категории - „Аеронавтика“, „Международна космическа станция“, „Отвъд соларните системи“, „Технология“, „Земя“ и „Пътуване до Марс“.
Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата и ще  разполагат с 48 часа на 23-24 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение за пазарна реализация. 
На финала местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. В рамките на състезанието екипите ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите. 
Повече за участието на България в състезанието:
България се включва в Space Apps Challenge за първи път през 2013 г., когато постиженията на нашите екипи са впечатляващи. Регистрирани са 142 участника, а проектите са 24. На световните финали през същата година, българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалиста в категорията Best Mission Concept. 
През 2014 г. на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от НАСА сред най-добрите пет проекта в света в категорията Best Use of Data. 
На финалите през май 2015 г, проекта VALKYRIE е оценен и класиран от НАСА за глобален финалист и най-добър проект в категорията Best Use оf Hardware за 2015 г. 
Очакванията от българските екипи през 2016 г. са още по-високи. 
Актуална информация за състезанието:
https://2016.spaceappschallenge.org/
http://spaceappschallengebulgaria.eu/
Facebook – NASA International Space Apps Challenge - Bulgaria